Skole/barn

Annonse


Dataspill sløver hjernen

Skole/barnUndersøkelsen har blitt stemplet som kontroversiell, og får nå mye oppmerksomhet i media. Forskerne ved universitetet i Tohoku i Japan mener nemlig å kunne påvise at barn som spiller dataspill blir hemmet i personlighetsutviklingen, og videre også vil kunne få problemer med å kontrollere sin egen potensielt voldelige oppførsel.

– Viktigheten av denne oppdagelsen kan ikke undervurderes, og implikasjonen er veldig alvorlige i et stadig mer voldelig samfunn, sier forskningsleder Ryuta Kawashima til The Observer.

Matte sunnere enn Nintendo

Forskerne har målt hjerneaktiviteten hos en gruppe barn som spilte Nintendo, og sammenlignet med en annen gruppe som ble satt til å utføre enkle matematiske regneoppgaver.

Det viste seg at Nintendo-spillerne kun ble stimulert i delene av hjerne assosiert med syn, bevegelser og koordinasjon, mens de som satt og regnet også fikk trimmet hjerneområdene forbundet med læring, hukommelse, og følelse.

Annonse


Forskerne påpeker videre at de delene av hjernen som ikke stimuleres av dataspilling, blant annet har ansvaret for å kontrollere anti-sosiale elementer av barnets oppførsel. Undersøkelsen sier derfor at barn som bare sitter med Super Mario hele dagen, vil få problemer med å utvikle selvbeherskelsen.

– Disse elevene vil gjøre mer og mer slemme ting hvis de spiller dataspill og ikke gjør andre ting, som å lese høyt eller lære aritmetikk, sier Kawashima.

Hørt det før?

Ellers kunne de samme forskerne forøvrig også påpeke at aritmetiske regneøvelser også stimulerte hjernen mer enn for eksempel det å lytte til musikk, eller høre på høytlesning.

Konklusjonen er med andre ord at barn har bedre av å regne matteoppgaver og lese hjemmeleksen sin, enn å høre på rockemusikk eller spill data.

Mamma hadde altså rett hele tiden…

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse