domenenavn

Annonse


Bli rik med riktig navn

domenenavnRockstjernen Bruce Springsteen brukte noen norske årslønner på å sikre seg rettighetene til domenenavnet bruce.springsteen.com.

I dette tilfellet tapte fankluben som hadde registrert domenet. Reglene for «.com» er fortsatt slik at du kan vinne fram om noen kan forveksle navnet med en kjent merkevare.

Først til mølla

Med «.name» er det annerledes. Her gjelder først til mølla-prinsippet uinnskrenket. Det kan føre til at en av de mange tusen som heter Bruce Springsteen i USA (et relativt vanlig navn der borte) kan stikke av med navnet før sangeren fra New Jersey får åpnet lommeboka si.

I neste instans kan en heldig, vanlig lønnsmotaker som tilfeldigvis heter Bruce Springsteen oppleve å få et tilbud det er schwung over.

Annonse


Leter etter ansatt

Et annet eksempel er reisebyrået Thomas Cook, som visstnok er verdens største. De har sett problemet, men sliter med det faktum at selskaper ikke kan registrere seg under «.name».

De må dermed finne en ansatt som har navnet Tomas Cook (skulle vel ikke være så vanskelig), og honorere ham klekkelig for å låne det ut.

Det er den internajonale organisasjonen Internic som oppretter nye domeneområder. Deretter overlates det til private selskaper (såkalte registrarer) å registrere navnene under disse. Du finner oversikten over registrarer her. I Norge er det NORID som har det overordnete ansvaret, men også her i landet er det ulike registrarer som tar seg av det praktiske arbeidet med registreringen.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse