ASCI White

Annonse


Verdens råeste datamaskin

ASCI WhiteIBM har laget en superkraftig datamaskin for det amerikanske forsvaret, som skal brukes i simulert testing av atomvåpen. Denne uken avdukes maskinen, etter en lang og tung installasjonsprosess.

Datamaskinen har fått navnet sitt fra datafonet Accelerated Strategic Computing Initiative (ASCI), som deler ut penger til datamaskin-produsenter som lager supermaskiner av relativt ordinære komponenter. Den tekniske betegnelse på maskinen er RS/6000 SP.

Med sine 8 192 Power3-prosessorer, er ASCI White i stand til å prestere 12.3 Teraflops, altså 12 300 000 000 000 regneoperasjoner per sekund. Dette gjør maskinen til den raskeste i verden, hele tre ganger raskere enn nestemann på Topp 500-listen.

Ingen lettvekter

Datamaskinen ble levert til sitt nye hjem ved DOE’s Lawrence Livermore National Laboratory i Livermore, California, ved hjelp av 28 store lastebiler.

Annonse
Du finner en rekke bilder tatt under konstruksjonen og installasjonen av ASCI White på www.llnl.gov.

RS/6000 er del av et større prosjekt iverksatt av tidligere president Bill Clinton, som forutsetter byggingen av enda kraftigere datamaskiner i løpet av de kommende årene. En 100 Teraflop-maskin står også på listen over planlagte supermaskiner.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse