Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Slik gjør du Windows mer sexy!

Syns du Windows er kjedelig, trist, og grått? Det kan lett fikses på, med de rette programmene. Det er nemlig ikke bare WinAmp man kan «skinne»…

Skinning av windows
De fleste liker å sette sitt eget personlige preg på arbeidsmiljøet på PC-skjermen, og mange lærer seg fort å skifte ut bakgrunnsbildet i Windows. Kanskje har du til og med forandret litt på fargekartet. Disse er innebygde funksjoner i selve operativsystemet, som gir deg muligheten til å gjøre små forandringer på utseendet i Windows.

Men skal man virkelig få gjort store forandringerog få operativsystemet til å se totalt forskjellig og friskt ut (med andre ord minst mulig som Windows), må man begynne å eksperimentere med det vi kaller «skins», og programmer som gjør mer alvorlige inngrep i oppførselen til skrivebordet ditt.

Et skin er en total renovering av selve grafikken, mens selve kjernekoden i programmet er uforandret.

De fleste som har brukt det populære MP3-avspillingsprogrammet WinAmp vet allerede hvordan skins fungerer, og har kanskje allerede lekt seg litt med få programmet til å se forskjellig ut – selv om det fremdeles utfører akkurat de samme oppgavene.

WinAmp, Windows MediaPlayer, og Sonique er eksempler på programmer hvor det å «skinne» allerede er integrerte funksjoner. Hvis man skal skinne programmer som ikke har denne funksjonen, må man benytte tredjepartsprogrammer som spesifikt lar deg gjøre dette. For eksempel er det i utgangspunktet ingen mulighet for å skinne ICQ, men ved å laste ned og kjøre ICQ Plus (www.icqplus.org) kan man få ICQ til å se ut akkurat slik man vil.

Men slikt er ikke begrenset til enkelte applikasjoner. Man kan nemlig også skinne selve Windows, og virkelig oppnå hakeslapp hos kollegaene dine når du viser dem det «nye» operativsystemet ditt.

Det er ikke lett å kjenne igjen Windows 2000 Professional under alt dette!

ITavisen.no har testet en rekke slike skinne-programmer, og gir deg her en kjapp pekepinn til de som etter vår mening er de heftigste.

De fleste programmene kan du laste ned og prøve gratis, men for å få full tilgang til alle funksjonene må du ofte betale en registreringsavgift.

DesktopX

Dette programmet er desidert blant de festligste vi har vært borti, da det tar fullstendig kontroll over hele skrivebordet ditt, alle snarveiene dine, verktøylinjen, statuslinjen, og startmenyen. Du har full mulighet for å skreddersy alt, ved å lage dine egne ikoner og fiffige dingser, eller laste ned objekter og fulle themes som andre har laget fra nettet. Vil du virkelig kvitte deg med alt som minner om Windows, så er dette første skritt på veien.

DesktopX kan lastes ned for gratis utprøving fra www.stardock.com. Å registere programmet koster $19.95.

WindowBlinds

Den perfekte ledsager til DesktopX. Windowblinds lar deg velge mellom hundrevis av forskjellige konfigurasjoner, fargekart, og designer som vil forandre alle Windows-vinduer, knapper, menyer, og tittellinjer. Fås fra www.windowblinds.net. Full tilgang koster $19.95 (ca. 180 kroner).

IconPackager

Dette er et kjekt og greit lite program som lar deg bytte ut alle ikonene dine. Det er haugevis av nye sett med ikoner å finne på nett. Du kan laste ned programmet fra www.stadock.com.

WindowFX

WindowFX åpner en del muligheter for gjennomsikighet, skygger, og animasjoner, og gir deg bedre kontroll over hvordan Windows oppfører seg. Lastes ned fra www.stardock.com.

Object Desktop

DesktopX, WindowBlinds, IconPackager, og WindowFX kan alle kjøpes separat og brukes hver for seg, men er egentlig del av en større pakke skinne-verktøy fra Stardock som heter Object Desktop. Her medfølger også programmer for å organisere og lage dine egne skins og themes, og samler alle skin-verktøyene i en pakke.

Hele Object Desktop koster $49.95 (ca. 450 kroner), og er det ultimate valget hvis du vil ha full tilgang til alle verktøyene. www.stardock.com/products.

WinStep /NextStart

Et annet interessant skinneprogram heter NextStart, og er å finne på www.winstep.net som en del av WinStep-pakken. I utgangspunktet gjør NextStart mye av det samme som DesktopX, men med et veldig funksjonelt og saklig grensesnitt. Vel verdt å ta en titt på, siden det kan prøves ut gratis i 30 dager.

Surf deg til skins

Det finnes mengder av nettsteder tilegnet modifisering, skinning, og herping av operativsystem og applikasjoner. Her har du tre supre nettsteder som hjelper deg igang, og som er fulle av skins, themes, ikoner, og mye annet moro:

Det finnes veldig mye morsomt der ute, og hvis noen har gode tips til andre programmer som vi ikke har dekket her, så send gjerne en mail til [email protected].