Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Super-kompakt kamera imponerer

Fincam S3 er det minste 3.34 megapiksel-kamera på markedet i dag, men la ikke størrelsen lure deg – bildekvalitet og funksjonalitet ligger nemlig på øverste hylle

Kyocera Finecam S3
Finecam tar pene og klare bilder, ingen tvil om det. Men det er størrelsen og fleksibiliteten som først og fremst er argumentene for å kjøpe dette kameraet. Apparatet har så og si nøyaktig de samme dimensjonene som et kredittkort, bare et par centimeter tykkere – marginalt mindre enn Canons Digital Ixus, og så vidt vi vet det minste digitalkamera på markedet med 3.34 megapikslers oppløsning.

Kameraet har en helt grei, men ikke overveldende, zoom. Du gis 2x optisk zoom, som suppleres videre digitalt. Du har muligheten til å gjøre en mengde innstillinger manuelt, som fokus, eksponeringstid, og valg av blenderåpning (F2.8 eller F6.2). Autofokus kan settes på matrix, center, eller spot.

En meget gledelig overraskelse er makro-funksjonen, som er noe av det beste vi har vært borti på digitalkamera i denne klassen. Her kan du komme nærmere enn 10 cm inn og fremdeles få ting i fokus.

Slike makro-bilder er ofte vanskelig å få til med digitale kompaktkamera, men Finecam S3 gjør en meget god jobb på nærbilder.

Øyet som ser

LCD-displayet er klart, fargesterkt og den eneste grunnen du egentlig har til å klistre øyet inntil viewfinderen er hvis du trenger å spare på batterien. Menysystemet er intuitivt lagt opp, og Fincam presenterer fyldig informasjon om bildene du har tatt – blant annet med filstørrelse, oppløsning, dato, eksponeringstid, og blenderåpning. Du kan enkelt slette, rotere, og zoome bilder rett fra LCD-displayet, og se de i sekvens som et slideshow.

Selv om alle med et solid bildebehandlingsprogram på PC-en vil se liten vits i muligheten for å ta bilder i sort-hvitt eller sepia (du kan selv legge slike effekter på fargebildene dine), er dette kanskje også en funksjon som vil appellere til noen. Det blir på en måte som med manuell fokus – greit at muligheten er der, men du vil nok sjelden bruke det i et kamera som dette.

Det lille ekstra

Som en liten bonus i pakken får du også med en meget hendig liten USB-leser, som håndterer både MMC- og SD-kort, som naturligvis ikke begrenset til å brukes i digitalkamera-sammenheng.

Finecam S3 har også muligheten til å ta opp 15-sekunders videosnutter, men her faller kameraet litt til kort sammenlignet med konkurrerende modeller. Oppløsningen på video er begrenset til 320×240 piksler, og kameraet er ikke utstyrt med mikrofon for lydopptak. Du har heller ingen mulighet til å ta opp lengre sekvenser enn 15 sekunder, selv om du skulle ha satt inn et stort minnekort med lagringsplass for flere modeller.

Nå er riktignok ikke levende bilder primærfunksjonen til et slikt mini-kamera, men dette blir likevel et av de svakeste leddene til Fincam S3. Egentlig ikke så merkverdig, tatt i betraktning alt Kyocera har klart å få ut av det kompakte formatet på stillbilde-fronten.

Vi har ikke hatt anledning til å teste batterikapasiteten, men ifølge den norske Kyocera-importøren burde et fullt oppladet Lithium-ion batteri holde til omlag hundre bilder.

Medaljens bakside.

Et verdig alternativ

Kyocera Finecam S3 har nettopp begynt å dukke opp hos norske kameraforhandlere, med en veiledende utsalgspris på omlag ni tusen kroner. Stivt, men likevel konkurransedyktig. Det første du vil sette opp på ønskelisten er et nytt minnekort, for de medfølgende 16 MB holder bare til et titalls bilder i høy kvalitet. Finecam S3 kan også benytte seg av SD (Secure Digital)-kort, som forventes å bli et foretrukket lagringsmedia etter hvert.

Det er liten tvil om at Kyocera kan det de driver med, og har produsert et kvalitetsprodukt i Finecam S3.

Mer spesifikk informasjon om kameraet er å finne på www.yashica.com.