Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Feilsletting årsak til bank-kaos?

Fellesdata vil ikke ut med nøyaktig hva den egentlige årsaken til feilen som rammet nesten tom millioner bankkontoer. Men anonyme tipsere gir en enkel forklaring…

Delete
Da vi spurte EDB Fellesdata hvorfor det har vært kluss med halvparten av norges bankkunders saldoer den siste uken, var de tilbakeholdne med informasjon. Det eneste svaret vi fikk var at det var «trøbbel med lagringssystemene».

Nettstedet digitoday.no kan nå bringe for dagen at det hele skyldes en enkel, men katastrofal, brukerfeil da 280 nye harddisker skulle installeres hos Fellesdata. Tre uavhengig kilder, hvorav en står Fellesdata nær, beskriver hva som skjedde etter at de nye diskene var satt på plass i lagringsskapene.

Ooops

Da man skulle formatere de nye diskene, med en «slette og klargjør»-kommando, ble slettingen i stedet kjørt på de allerede operative diskene. Det var med andre ord fungerende disker fulle av kontoinformasjon som fikk lide, til en stakkars installatørs store fortvilelse.

Digitoday.no har fått vite at data ikke gikk tapt, siden det bare var filtabellene som ble slettet, men at arbeidet med å gjenopprette informasjonen likevel er en møysommelige prosess.

Fellesdata vil ikke kommentere dette ytterligere.

– Vi har hørt flere tips, inkludert dette, men vil ikke kommentere årsakssammenhengen. Kredittilsynet har bedt om en skriftlig redegjørelse, som vi nå jobber med. Bankene vil bli informert om hva som skjedde på torsdag og fredag, da vi innkaller kundene til møte, sier Viseadm. direktør John-Arne Haugerud i EDB Fellesdata til ITavisen.no.