Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Slutt på musikk-moroa

Nett-musikk ønsker vi å laste ned, brenne på CD, og høre på i MP3-spilleren. Det får vi ikke lov til, når platebransjen inntar nettet for fulle seil.

Musikk på nettet (MP3)
Ingen av platebransjens store nettinitiativer vil tilby nedlasting av musikk, bare streaming. Dette gjelder MusicNet, som består av Real Networks, BMG, EMI, Warner og Zomba, såvel som PressPlay, bestående av Universal, Sony, med Microsoft og Yahoo som støttespillere.

Til tross for månedsgebyrer på trolig godt over hundre kroner, vil du ikke kunne laste ned musikk til harddisken din, til odel og eie. I stedet må du kontakte nettstedet du «abonnerer» på hver eneste gang du ønsker å høre en låt.

Både PressPlay og MusicNet mumler riktignok i skjegget om at det muligens vil bli snakk om å tilby faktisk nedlasting av musikk i løpet av neste år.

Nett-monopol?

Samtidig har det vært noe skepsis knyttet til de store plateselskapenes store samlete «invasjon» av nettet, og frykten for monopolisering har ikke uteblitt – særlig blant mindre uavhengige labels og potensielle nettaktører som er bekymret over at de ikke vil bli gitt distribusjonslisens.

Et lovforslag ble nylig lagt frem av amerikanerne, som skal forhindre at nettopp dette skjer. Hvis vedtatt, vil Music Online Competition Act (MOCA) gjøre visse oppdateringer på opphavsrettighetslovene, og gjøre det enklere for online musikk-siter å drive butikk uten å risikere at plateselskapene stikker kjepper i hjulene.