Hopp til navigasjon Hopp til innhold

PDA i en glassplate

Dagens personlige digitale assistenter er både store og klumpete sammenlignet med hva vi forespeiles av fremtidens maskiner. Nå vil produsentene kvitte seg med alt unntatt skjermen.

glasspda2
Japanske ingeniører har utviklet en ny teknologi som vil gjøre det mulig å bygge hele PDA’en inn i en glassplate.

Ved Fujitsu Laboratories har man stor tro på sin nye produksjonsprosess for tynn-film-transistorer. Om alt går etter planen vil vi kunne se de første ferdige produktene allerede i 2003.

Trege elektroner

Til nå har produksjon av integrerte kretset i glass kun tillatt nokså enkle kretser. Årsaken er at elektronenes mobilitet i glass er relativt treg.

Med en ny type glass har forskerne klart å øke denne elektronmobiliteten. Fortsatt er det et langt stykke igjen før de første kommersielle produktene kan lanseres, men i det minste er man kommet forbi en av de største barrierene i utviklingsprosessen.

Glasskomponenter

I laboratoriet har forskerne bygget en poly-silikon TFT LCD-skjerm ved hjelp av den nye teknologien. Foreløpig har de bare klart å legge noen enkle komponenter inn i glasset, men håpet er at man ganske snart vil klare å bygge både minne og prosessor i slikt glass. Dermed er veien til en komplett PDA kort.

Kostnadseffektivt

Hos Fulitsu mener man at den nye teknologien vil gi en langt rimeligere produksjon, fordi mye kan gjøres i en og samme prosess. Målet er å halvere kostnadene i forhold til dagens nivå.

I første omgang tar forskerne sikte på å bygge en PDA der enkelte komponenter bygger to til tre millimeter ut fra kanten på glassplaten.