Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Rå grafikk med GeForce 3

Hva kan det råeste grafikkortet på markedet gjøre for din middelmådige PC? Vi gjør oss nærmere kjent med et stadig viktigere komponent i enhver seriøs spillmaskin: GeForce3.

Asus v8200 Deluxe hovedbi
Det er klart at vi var veldig spente da et flunkende nytt GeForce3-kort til redaksjonen. I likhet med mange andre var vi nysgjerrige på hvor store forbedringer man faktisk ville oppleve med et kort som tross alt har en prislapp på nærmere fem tusen kroner.

Asus v8200 Deluxe er det dyreste korte på marekedet akkurat nå, først og fremst på grunn av alt ekstraustyret.

La oss ta en titt på hva som faktisk følger med i esken – det er nemlig ikke småtterier:

 • Asus V8200 Deluxe GeForce3 grafikkort
 • Brukermanual
 • Drivere på CD
 • ASUS Digital VCR – programvare for sanntids digitalisering (30 fps, 704×480 punkter) og avspilling av video.
 • ASUS LiveNytteprogram for å digitalisere stillbilder og video.
 • ASUS VideoSecurity – programvare som sammen med et eller flere videokamera kan brukes til å sette opp et overvåkings- og sikkerhetssystem.
 • AsusDVD – Avspilling av DVD plater
 • Asus VR 3D-briller– Et sett med overdimensjonerte og tungvektige briller som på enkelte spill kan gi en småfestlig 3D-effekt.
 • 3Deep – Programvare som muligens kan gi deg marginale forbedringer i fargegjengivelse og kontrast.
 • Ulead VideoStudio – Enkelt program for redigering av hjemmevideo.
 • CyberLink VideoLive Mail – Program for å lage og sende video som e-post i Windows Media format.
 • Sacrifice, Messiah, Star Trek New Worlds Tre fullgode og ikke så alt for gamle 3D-spill. Vår anmeldelse av Sacrifice kan du lese her.

Det skal ikke stå på ekstrautstyret, nei…

For å ta inn videosignaler på kortet, eller vise skjermbilde på en ekstern TV-skjerm, er Asus v8200 Deluxe utstyrt med to TV-utganger (S-VHS mini-DIN og RCA), og S-VHS video inngang med medfølgende RCA til mini-DIN kabel. Kortet fåes også i en «Pure»-versjon, strippet for ekstra godsaker, som koster ca. 300 kroner mindre.

En nytelse

Mye å sette fingrene i her, med andre ord, men det er jo først og fremst selve kortet det hele dreier seg om. Med 64 MB DDR minne og 76 GigaFLOPS, gir Asus v8200 omtrent det råeste du kan få av 3D-grafikk på hjemmemarkedet i dag. GeForce3 kommer også med viktige nyvinninger på den teknologiske fronten, blant annet nFiniteFX, som gir grafikere og programmerere en rekke nye muligheter for å imponere oss.

Vi gjør ingen forsøk på å foreta en dyp teknisk analyse av ytelsen til GeForce 3 sammenlignet med andre grafikkprosessorer. En slik gjennomgang finner du blant annet detaljmessig utført av nettstedet ExtremeTech.com.

Derimot har vi kost oss med en knippe av de mest grafisk krevende spilltitlene på markedet for tiden, og kan ikke annet en konstatere at det går unna så det suser.

Gir uttelling

Høyeste oppløsning kortet kan prestere er riktignok 2048×1536, med 75 Hz oppgraderingsfrekvens, men du finner ikke mange spill i dag som kan kjøres i denne oppløsning. Max Payne, et grafisk mesterverk i seg selv, flyter elegant avgårde i 1280 x 1024 med samtlige alternativ skrudd på maks. De få gangene forsinkelser oppleves, skyldes det restriksjoner i systemets konfigurasjon forøvrig, ikke i GeForce3-kortet.

Max Payne – nytes best med Geforce3

I 3DMark2001, et anerkjent program for å sjekke den faktiske 3D-spillytelsen, scoret ITavisen.nos testsystem i utgangspunktet 913 poeng, da med PIII 500 MHz, 192 MB SDRAM, og et Matrox G400 32 MB grafikkort. Med GeForce3, og resten av konfigurasjonen uforandret, skjøt resultatet opp til 3198 3DMarks. Siden det skal være fullt mulig å oppnå nærmere 5000 poeng med dette grafikkortet, er det tydelig at man kan man vinne mye på å samtidig oppgradere CPU og RAM. Du vil nok ikke få full uttelling for GeForce3 uten å samtidig ha en gigahertz-prosessor eller høyere.

Det spillet hvor vi kanskje opplevde mest gevinst av å bytte ut vårt gamle 32MB-kort, var Tribes 2, som jeg regner med de aller fleste i dag har problemer med å få noe særlig pen grafikk utav. Mens vi tidligere har måttet kjøre ned innstillingene til et absolutt minimum, og fjerne så og si alle detaljer i tekstureringen, var GeForce3 intet mindre enn en revolusjon – nå kunne vi endelig nyte spillet i all sin prakt.

Ikke livsviktig…enda

Den relativt høye prisen gjør likevel at dette er et kort i første omgang forbeholdt spillgærne entusiaster. Hvis du ikke tenner spesielt på en pakkeløsning med 3D-briller, god programvarestøtte, et knippe kvalitetsspill, og mange inn- og utganger, er det nok ingen dårlig idé å se seg om etter billigere alternativer. Husk at alle kort utstyrt med GeForce3-prosessor vil gi deg like rask 3D-ytelse, enten du kjøper det fra Asus, Creative, MSI, eller hvem som helst av de andre kortprodusentene.

For de som liker å overklokke saker, har Asus lagt ved et nyttig program som hjelper det å kontrollere opphetingen av grafikk-prosessoren. Merk at enkelte produsenter også nå kommer med GeForce3-kort som er klokket opp til å kjøre i noe høyere klokkefrekvens enn v8200, noe som i teorien burde gi høyere ytelse.

Det er ingen livsnødvendighet å fore maskinen sin med GeForce3 helt enda, men tatt i betraktning utviklingen på 3D-spill fronten for tiden er det ikke snakk om mange måneder før du vil komme opp i stry selv med ditt trauste 32MB-kort. Det som mange opplever med Tribes 2 i dag vil etter hvert også bli tilfelle med flere og flere spill.

Kresne grafikk-fantaster som vil kjøre de ferskeste titlene i høyeste oppløsning med alle innstillinger på fullt vil la seg tilfredsstille av GeForce3, og se seg tjent med denne investeringen. Prisen kan jo med fordel falle litt, men signaler vi har mottatt tyder på at det neppe vil bli snakk om mer enn et par hundrelappers reduksjon før juletider.

Likevel, siden de færreste spillene i dag er i stand til å utnytte potensialet som ligger i GeForce3 fullt ut, er det nok ikke så farlig å vente -litt. Kanhende dukker Nvidias konkurrenter opp med noen alternativer?

Stikkord: spilltester