Hopp til navigasjon Hopp til innhold

JPEG 2000 er her

Arvtakeren til dagens JPEG er nå i ferd med å bli introdusert som den kommende verdensstandarden for bildekomprimering. Nå kan du selv teste JPEG2000 i Photoshop.

JPEG 2000 vignett
Kjernen i JPEG2000 er en komprimeringsmetode kalt Wavelet, som gjør at bildet kodes og leses progressivt. Dette forhindrer den opphakkete og firkantete pikseleringen som ofte oppstår under sterk tradisjonell JPEG-komprimering, hvor bildet deles opp i blokker under komprimeringen.

Resultatet er et penere bilde, som tar mindre plass – med andre ord vesentlige faktorer enten man snakker om bilder for web eller lagringsformat for digitale fotokamera.

Ifølge programvareutvikler Luratech er JPEG2000 overlegent effektiv i forhold til JPEG, med opptil 200:1 komprimering uten synlige tap i billedkvalitet. I motsetning til JPEG, som er et utelukkende «lossy» format, kan man komprimere i JPEG2000 uten å miste kvalitet eller billedinformasjon overhodet.

Inkludert i JPEG2000-standarden er også muligheten for å bygge inn ekstra informasjon i billedfilene, for eksempel navn på fotografen eller detaljer om opphavsrettigheter.

I dette lille forsøket tok vi utgangspunkt i et bilde tatt med et digitalkamera, og komprimerte ned til nøyaktig like store filer i JPEG- og JPEG2000 format. Filstørrelsen på hver av bildene du ser over er på 3 188 byte. Merk at resultatet med JPEG 2000 er betraktelig mindre pikselert og «blokkete».

Du kan selv prøve Luratech’s .JP2 Photshop Plug-In gratis i 30 dager, fra www.luratech.com.