Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Microsoft gir opp å fikse Reader

Microsoft har lenge lovet å lage en Windows CE-versjon av e-bokleseren Reader som støtter den strengeste krypteringsstandarden, DRM5. Men den kommer aldri.

Microsoft Reader mindre
E-bøker er ennå ikke sammenlignbart med tradisjonelle papirbaserte bøker, verken i salg av antall titler eller utbredelse. Men gudene skal vite at Microsoft, Adobe og de andre aktørene gjør sitt for å slå beina under den lille interessen som tross alt er.

Mens Adobe sliter med et russisk program som lar alle og enhver åpne og lese e-bøker i deres Acrobat-format (pdf), har altså Microsoft forkynt at det ikke vil bli noen støtte for DRM5-standarden for Pocket PC/Windows CE-baserte PDAer.

Høyeste nivå

5-tallet i DRM5 forteller at det dreier seg om en enbrukerversjon med størst mulig eksklusivitet. Det betyr i praksis at du ikke kan lese boka på mer enn én maskin. Har du først installert den, kan du verken kopiere eller flytte den. De andre nivåene (1-4) er mildere, og blir støttet av den eksisterende Reader for CE.

Hvem vil lese på PC?

Amerikaneren Jason Dunn driver nettstedet PocketPCThoughts.com , som er viet til Pocket PC og e-bøker. Han skriver indignert: DRM-bøker kan leses på standard PC, ja vel. Men hvem i huleste vil lese e-bøker på en vanlig, stasjonær PC?

Skal det være noen mening i e-bøker, må de kunne tas med i lomma og ut på tur, mener han.

Stilnet jubel

For ikke lenge siden jublet han over at Microsoft ville komme med en ny versjon som støttet krytperingen. Hans jubel ble til og med lagt ut på Microsofts nettsted. Innlegget er ennå ikke fjernet, på tross av at Microsoft nå sier at det ikke kommer noen slik versjon.

I en eneste PDA er det plass til flere titalls bøker, avhengig av kapasiteten på lagringskortet.

Blir påbudt

Det hører med til historien at forlag som vil gi ut e-bøker trolig vil bli pålagt å bruke DRM5 av rettighetsorganisasjonene som organiserer forfatterne. Det er dermed grunn til å tro at de mest atraktive titlene vil komme med maks kryptering.

Slik det ser ut nå, står lesehester som har investert i iPaq, Jornada eller Cassiopeia igjen med skjegget i postkassa.