Hopp til navigasjon Hopp til innhold

FBI «avlytter» tastetrykk

Amerikansk politi har benyttet seg av en «hemmelig» avlyttingsteknologi for å skaffe til veie passordet til en mafiasjef. «Big Brother»-anklagene mot FBI sitter løst…

Tastatur laptop
Det stilles nå spørsmål fra flere hold om politiets fremgangsmåter i anskaffelse av bevismaterialer mot Nicodemo S. Scarfo Jr., sønnen til en kjent mafiasjef i New Jersey.

FBIs etterforskere hadde nemlig ikke oppdrevet dommerens tillatelse for avlytting av Scarfo, som hadde kryptert mye av sin sensitive finansdata med PGP (Pretty Good Privacy). I stedet ble en standard ransakelsesordre benyttet til å bryte seg inn i Scarfos leilighet, hvorpå en avlyttingsdings eller et program ble installert på hans private datamaskin.

Politiet kunne deretter sitte pent og pyntelig i en overvåkings-van parkert utenfor huset, og observere alt som Scarfo foretok seg på PC-en sin, inkludert å fange opp PGP-passordet til de vitale filene.

Nøyaktig hvilken fremgangsmåte og teknologi som ble benyttet, vil FBI ikke opplyse om.

Storebror ser deg surfe?

– Dette er ideen om at hemmelig statlig overvåking blir installert med svært lite innsyn eller påregnelighet. Det hele er så nære vår oppfatning av Big Brother som noe jeg kan forestille meg, sier David Sobel i organisasjonen Electronic Privacy Information Centerm til nyhetstjenesten MSNBC.

Myndighetens hevder at en avlyttingsordre (wiretap) ikke var nødvendig, fordi de oppfangete tastetrykkene verken ble overført over en telefonlinje eller gikk ut på Internett.

Stikkord: Mobil