Hopp til navigasjon Hopp til innhold

SirCam-viruset spreller videre

«Hi! How are you? I send you this file in order to have your advice». Det ondsinnete viruset dukker fortsatt opp i innbokser verden rundt, men epidemien ser ut til å være på nedtur.

Deskill
Sikkerhetseksperter og analytikere mener nå at spredningen av det ekstremt utspekulerte og potensielt svært skadelige SirCam-viruset har roet seg kraftig ned.

Rapporter fra de store virusselskapene synes å antyde at ormen hittil har infisert et par hundre tusen maskiner, og har med andre ord litt å gå på før det tar igjen fjorårets store Lovebug-virus, som infiserte nærmere én million i sine første virkeuker.

Slu orm

Viruset legger seg selv inn i en tilfeldig fil eller dokument på harddisken, og sender seg selv videre til alle kontaktene du har i adresselisten. Vennene dine vil da få en mail med et av dine infiserte dokumenter, og en oppfordring på engelsk eller spansk om å ta en nærmere titt på vedlegget.

SirCam har på denne måten spredt alskens personlige og noen ganger konfidensielle filer og dokumenter til utilsiktede mottakere, inkludert hemmeligstemplete FBI-dokumenter. Viruset kan også slette filer fra harddisken, hvis det blir liggende fremt til 16. Oktober.

Flere kommersielle virusprogrammer har hatt problemer med å plukke opp og stoppe ormen, inkludert Symantec og Normton Anti-Virus. Et av problemene for bedrifter har vært at SirCam har kunnet benytte eksterne SMTP-server for å sende e-post.

Hotmail-oppgradering hjalp

At spredningen av SirCam ikke lenger er like eksplosiv som noen dager siden, kan blant annet forklares med at folk har blitt mer oppmerksom på trusselen gjennom god medie-dekning av virusfaren. At Microsoft på onsdag oppgraderte den automatiske virusbeskyttelsen med SirCam-sperre for 110 millioner Hotmail-brukere, har nok også vært en viktig del i nedtrappingen.

Det forventes likevel at vi vil fortsette å se de infiserte private filene dukke opp i postkassene våre i en god stund fremover