Linux vs Windows

Annonse


Microsoft på Linux-kongress

Linux vs WindowsI mai lanserte Microsoft i all stillhet «Shared Source», som svar på Linux-tilhengernes Open Source. I natt trakk de satsingen fram igjen, uten at jubelen akkurat sto i taket.

Tid og sted kunne ikke vært verre valgt:
Midt i fleisen på tusenvis av Linux-tilhengere under O’Reilly Open Source- kongressen i San Diego i natt norsk tid.

Klingende mynt

Kort fortalt er Shared Source en samling lisenser som setter utviklere i stand til å se og bruke kildekoden. Microsoft beholder rettighetene til koden, og drar i håndtaket på kassaapparatet om den uavhengige utvikleren skulle finne på å tjene en skilling på resultatet av arbeidet.

Dette står i sterk kontrast til Linux-verdenens GPL (General Public Licence), som innebærer at kildekoden er fri og i praksis kan brukes til hva som helst – kommersielt som ikke-kommersielt.

Annonse


Borgerkrig

– Denne Shared Source-greia dreier seg ikke om å bygge opp et miljø utenfor Microsoft. Det er mest av alt noe som er skapt av Microsoft-sjefene for å døyve det interne opprøret i Microsoft, uttalte Linux-personligheten Michael Tieman på konferansen.

Han er teknologisjef i selskapet Red Hat, som leverer en mest utbredte Linux-distribusjonen.

Han fikk svar på tiltale fra Microsofts strategidirektør Craig Mundie.- Jeg kan fortelle deg at det ikke raser noen borgerkrig i Microsoft, verken i ledelsen eller blant de øvrige ansatte, smalt han tilbake.

«Linux er sunt»

Både Mundie og hans hippie-lignende makker David Stutz (group program manager), gikk ellers langt i å forklare at Microsoft ikke har noe i mot åpen kildekode eller Linux-miljøet som sådan.

Tidligere har toppsjef Seve Ballmer i Microsoft-toppene brukt et ord som »kreft» for å beskrive GPL. Seinere gikk Bill Gates ut og modererte uttalelsen kraftig.

– Det har falt noen uheldige formuleringer tidligere. Nå ser vi at dette miljøet virker positivt for alle i bransjen, også for Microsoft, uttalte Stutz i en nett-TV-sending etter at det offisielle programmet var over.

Videoopptak og mer utfyllende stoff fra debatten finner du på News.com.