bluetooth fyrstikk

Annonse


Bluetooth-oppfinner svak i troen

bluetooth fyrstikkStandarden har ifølge Rydbeck blitt et alt for stort og verdensomspennende prosjekt, noe som har ført til kraftige forsinkelser, skriver svenske ekonomi24.

Det han frykter mest er at andre teknologier kan komme Bluetooth i forkjøpet.Fram til februar var Rydbeck sjef for forskning och utvikling i Ericsson Mobile Communications. Idag arbeider han med handel via mobile terminaler. Han har mottatt en rekke priser for sitt arbeid med både Bluetooth og andre teknologier.

«Verdensrevolusjon»

Den trådløse Bluetooth-teknologien skal revolusjonere og erobre verden, har vi tidligere latt oss fortelle. Men selv internt i Ericsson, selve Bluetooths fødestue, strides det om teknologien overhodet har noen framtid .

De store analysebyråene har i lengre tid varslet at mange milliarder av verdens apparater og dingser om få år vil inneholde hver sin lille Bluetooth-chip, en liten radiobrikke som muliggjør trådløs datakommunikasjon innen avstander på opptil ti meter.

Annonse


Uenig

Men samtidig er Ericsson i full gang med å håndtere store ordrer på Bluetooth, og ikke alle deler Rydbecks skepsis.

– Jeg ser ingen risiko for at andre teknikker springer forbi. Bluetooth kompletterer for eksempel wireless LAN, sier Maria Khorsand, sjef for Ericsson Technology Licensing.

Prisen må ned

I følge Khorsand vil ikke markedet ta av før prisen på selve brikkekonstruksjonen faller fra dagens drøye hundrelapp til omlag 20 kroner stykket, noe hun mener vil skje neste år.

– Vi håper blant annet at Sony Ericsson Mobile Communications blir vår fremtidige kunde, men vi retter oss også mot for eksempel Nokia og Motorola. Nokia lanserte en Bluetooth-telefon, på CeBit, men jeg tror likevel de skal kunne bli vår kunde, sier Khorsand til ekonomi24.