Hopp til navigasjon Hopp til innhold

– XP truer personvernet

Windows XP tvinger folk til å bruke Microsofts Passport, mener personvernorganisasjoner i USA. Nå stiller de seg i køen av folk som vil stoppe XP.

Microsoft Passport/Hotmai
I går ble det kjent at den amerikanske senatoren Charles Schumer vil stoppe XP under henvisning til antitrust-lovene. Tidligere har blant andre AOL og Sun vært ute med det røde flagget.

Formell klage

Nå vil organisasjonene EPIC (Electronic Privacy Information Center),og Junkbusters, som jobber for privatlivets fred på nettet, stoppe operativsystemet av sine grunner.

Sammen med fem andre lignende organisasjoner har de sendt en formell klage FTC (Federal tradeCommision), der de henviser til at XPs innebygde systemer for e-handel krenker individets frihet og rett til å beskytte seg mot innsyn.

Juristenes deres vil om mulig bruke den såkalte Section 5, den amerikanske lovteksten som handler om utilbørlig forretningspraksis og villedende markedsføring.

Tvang

Begge organisasjonene ser XP som en trussel mot personvernet. Selv om det ikke er obligatorisk å verken ha en Passport eller Wallet-konto for å bruke operativsystemet eller Microsoft-programmene som følger med, mener organisasjonene at Microsoft indirekte tvinger brukerne over på gigantselskapets betalings- og innloggingsrutiner.

Hailstorm

Passport og Wallet-tjenestene har vært i bruk en stund. Det nye er overbygningen Hailstorm, som er en del av Microsofts .NET-strategi. I Hailstorm ligger det innebygget en personlig informasjonspakke som inneholder alt selgeren trenger å vite for å kunne selge deg en vare eller tjeneste over nettet.

Informasjonsporteføljen kan skreddersys. Du kan med andre ord selv velge hvilke opplysninger du skal gi til hvem, og hvilke du skal holde tilbake. Men de amerikanske personvernerne mener at dette ikke er godt nok.

Førerkort for bok

Som eksempel trekker de fram at man må ha en passport-konto for å kunne kjøpe og lese e-bøker i Microsofts Reader-format.

– Dersom din lokale bokhandler plutselig skulle forlange å se førerkortet ditt når du stikker innom for å kjøpe en bok, ville du ha reagert, sier Junkbusters-leder Jason Catlett til Cnet.

Han og hans meningsfeller ser store problemer med at all informasjon om den enkelte kunde blir samlet hos Microsoft.

Dersom sikkerhetsrutinene blir brutt og informasjonen slipper ut til uvedkommende, blir prisen for de det gjelder svært høy, hevder de.

Trygt nok

Microsoft sier på sin side at dersom de ikke lever opp til sine egne høye standarder for sikkerhet og beskyttelse av opplysninger de får fra sine kunder, vil de tape.

– Folk vil bare bruke vårt system dersom de føler seg trygge på det, hevder en talsmann for selskapet.

Her er noen av Microsofts argeste personvern-kritikere:
The Privacy Foundation
EPIC
Junkbusters

Her er Microsofts egne forklaringer:
Hailstorm
Passport
Wallet

På norsk:
Passport