Siemens s40

Annonse


Ringetone som sier «svisj»

Siemens s40Lyden er utviklet og patentert av den britiske professoren Deborah Withington ved universitetet i Leeds. Ved å analysere lyddata og sammenholde dem med det man vet om menneskelige reaksjoner på lyd, kom hun fram til den unike tonen.

Lurer tyvene

For eksempel reagerer innbruddstyver – som naturlig nok er i en tilstand av høyspenning under arbeid – på bestemte lyder mer enn andre. Dette fordi de er «tunet» inn på politisirener og skritt. Når de får svisj-lyden i ørene, vender de seg nesten automatisk mot stedet lyden kommer fra. Om lydkilden er festet til et overvåkingskamera er det bare å si «smiiiil!».

Demonstrert i Oslo

Professoren var nylig i Oslo for å demonstrere systemet for fergeselskaper, som sårt trenger en alarm som vekker oppsikt uten å skape panikk om bord. Samtidig har lyden den egenskapen at den r mer retningsbestemt mer enn andre sirener.

Flere norske redere var i følge britiske Daily Telegraph interessert i oppfinnelsen.

Annonse


Håper på mobilbruk

Firmaet SoundAlert har lansert lyden kommersielt. Blant lisenstagerne er foreløpig bare selskaper som leverer alarmsystemer til næringslivet. Nå håper de å få med seg Nokia, Ericsson og de andre mobilprodusentene.

Tanken er å lage mobiltelefoner som ikke forstyrrer, men som du likevel kan høre.

Du kan selv høre brannbil-varianten av lyden (som absolutt forstyrrer!) her(.au-fil).

Annonse