Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Microsoft med ny navneforvirring

Blackcomb er navnet på operativsystemet som skal etterfølge Windows XP. Men nå introduserer Microsoft Longhorn, et nytt operativsystem som visstnok skal komme først.

MS.NET
Det er ikke lett å holde tritt med dåpsrutinene i Redmond. Ikke før hadde vi akseptert at Blackhorn er navnet på XPs etterfølger, så endrer bildet seg igjen.

Denne gangen er det visstnok ikke snakk om en navneforandring (begge er kodenavn – for de ferdige operativsystemene vil hete noe helt annet.), men et helt nytt operativsystem som skiller seg både fra XP og Blackcomb.

Bekreftet

Utviklingen av Longhorn startet allerede i mai, men er nå først bekreftet på offisielt hold fra Microsoft.

Men dette med navner fortsatt ikke så enkelt.

I en e-post til eWeek skriver Microsofts platform-sjef Jim Allchin:
– Vi har ikke bestemt oss ennå. Vi har brukt flere kodenavn. Longhorn var ett av dem, men det finnes også andre. Ingenting er avgjort.

Dermed kan det se ut som om vi kan vente flere navn på barnet, som ventes om om et par-tre år.

Sier ingenting

Om selve operativsystemet vet vi ikke mer enn det Microsoft selv sier – ingenting.

Det har vært spekulert i om Longhorn er en nedskalert versjon av XP, for å være forberedt på at Microsoft taper en eventuell rettssak og dermed blir tvunget til å hive ut applikasjoner som kan oppfates som en favorisering av Microsofts egne tjenester.

Dette blir imidlertid benektet på det kraftigste fra Microsoft-hold.

Mer .NET?

Det har tidligere blitt sagt at Blackcomb vil være enda mer .NET-orientert enn XP. Men nå heter det fra Microsoft-hold at de ennå ikke har bestemt seg om det er Blackcomb eller Longhorn som vil være mest orientert mot .NET-plattformen.

Vintersport

Noe oppklarende kan det kanskje være at det fem timers kjørevei fra Seattle, over den kanadiske grensen, ligger vintersportstedet Whistler. Som noen husker, var Whistler kodenavnet på XP. I Whistler ligger det luksuriøse høyfjellshotellet Blackcomb. I hotellet finnes en koselig pub som – hold deg fast – heter Longhorn.

Vi har Microsoft-sjefene mistenkt for å ha vært ivrige skigåere de siste vintrene.