Windows XP

Annonse


Senator vil stoppe XP

Windows XP– Det ser ut som om selve designet i XP er laget for å forfordele Microsoft-applikasjoner, uttalte han på en pressekonferanse som ble holdt på Capitol Hill i går.

Vil ha ny sak

Med mindre Microsoft gjør vesentlige endringer i XP – enten på egent initiativ eller som del i en global overenskommelse – vil Schumer be den amerikanske justisministeren anlegge føderal rettssak mot selskapet for å få stoppet lanseringen.

Senatoren har også tatt til orde for at Microsoft avvikler deres aktiverings-funksjon, som hindrer brukerne i å installere systemet på mer enn et begrenset antall maskiner.

På Microsofts side

Ironisk nok var Schummer blant skeptikerne da det amerikanske justisdepartementet reiste sak mot Microsoft under henvisning til USAs antitrust-lover. Den amerikanske regjeringen vant saken, og i dommen heter det at Microsoft skal splittes i ett selskap for operativsystemer og ett for applikasjoner.

Annonse


Det er imidlertid lite som tyder på at Microsoft har gjort noe særlig for å gjennomføre dette.

Reell trussel

Slik det amerikanske rettssystemet virker, er dette en reell trussel mot Microsoft. Selskapet tar da også utspillet svært alvorlig – kanskje til og med mer alvorlig enn den forrige saken.

I det siste har de gått langt for å vise at de ikke er noen monopolist. Blant annet har de åpnet for muligheten til å fjerne nettleseren Internet Explorer fra XP, samt gjort det lettere å reinstallere XP om du har skiftet ut hardware-komponenter.

Forsvarer seg

Samtidig forsvarer de seg innbitt med samme argumentasjon som under antitrust-saken.

– Windows har alltid vært en åpen plattform som skaper nye forretningsområder for mange andre enn oss, inkludert våre argeste konkurrenter, sier Microsoft-talsmannen Jack Krumholz.

Han henviser til at AOL konsekvent nekter å la sitt tekstmeldingssystem på nettet (instant messaging) samarbeide med konkurrentenes tilsvarende systemer – for eksempel Microsofts meldetjeneste.