Linux vs Windows

Annonse


Linux-dugnad for skoleverket

Linux vs WindowsLinux-tilhengere over hele landet er med i prosjektet, som har fått navnet Skolelinux. Resultatet skal bli en fiks ferdig programpakke som elever og lærere kan bruke som alternativ til Windows.

Pakken blir naturligvis gratis, og tilgjengelig både på CD-ROM og som filer på skolelinux.ping.uio.no. En betaversjon vil etter planen være klar til 15. august.

Ildsjel

Prosjektleder Knut Yrvin er til daglig IT-konsulent i selskapet Objectware, som steller med tyngre Internett-teknologi for næringslivet. I tillegg er han aktiv i Arbeiderpartiet og i EFF (Elektronisk Forpost Norge).

Han er fast overbevist om at Linux er løsningen for skolverket.

Annonse


– Linderud vidergående skole i Oslo har har spart 100 000 kroner på ett år etter at de gikk over til Linux-plattformen. Det er om lag halvparten av driftsbudsjettet deres, sier han til ITavisen.no.

Argumenter i kø

Yrvin tilbakeviser alle argumenter om at Linux blir en dyr affære for offentlige institusjoner som velger å kutte ut Microsoft-programmer. Hans egne argumenter står i kø:

– Jeg installerte Linux hos min gamle far, som tidligere fikk ødelagt både jul og påske med å kave med Windows-problemer. Nå hører jeg ikke fra ham om dette mer, sier Yrvin.

– Når bedrifter gir bort sine gamle PC’er til skoler, må skolene betale Microsoft-lisens på ny for å få lov til å bruke programmene. Slik er ukjent med Linux.

– Nye Linux-programmer går også på gamle PC’er. Det gjør ikke nye programmer fra Microsoft. Der har du valget mellom å programmer som har gått ut på dato eller oppgradere til ny, dyr maskin.

– Det er ikke enkelt å få til en skikkelig nynorsk-utgave eller en normert bokmålsutgave av Microsoft-programmene. Du må igjennom lisensproblematikk og juridisk flisespikkeri. Resultatet er at skoler som bruker Microsoft i dag ikke kan følge loven!

Stor oppslutning

Yrvin forteller at da idéen om et Linux-system på dugnad ble lansert, fikk han straks e-post fra en rekke kyndige folk som kunne tenke seg å stille opp på dugnadsbasis.

Mange av dem ofrer nå ferien for å få betaversjonen av Skolelinux ferdig til deadline.

Annonse