Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Stemmestyring kan revolusjonere nettet

VoiceXML er nå i ferd med å bli godkjent av World Wide Web Consortium, og kan bli formell standard før året er omme.

Man har brukt telefonlinjen for å koble seg opp mot Internett siden nettets spede barndom, og det er vel neppe noen nyhet at man kan trykke seg gjennom automatiske telefonsystemer på telefonen. Men når stemmegjenkjenning og talestyrt surfing blir standardisert, står vi ovenfor en ny revolusjon – nemlig å kunne bruke Internett uten en eneste skjerm eller datamaskin i nærheten, rett og slett ved å bare snakke fritt og naturlig inn i talerøret.

Se for deg at du bare kan plukke opp en hvilken som helst telefon, fast eller mobil, hvor som helst i verden, og med fri og ledig tale be om å få e-posten din lest opp for deg, gjøre banktransaksjoner, godkjenne rapporter fra jobben, eller bestille flybilletter. Kanhende sitter du bak rattet i bilen, med mobiltelefonen montert i holderen sin, eller kanskje ligger du i sofaen og slapper av. Datamaskinen i andre enden av telefonrøret skjønner alt du sier, og svarer deg med en behagelig syntetisk stemme.

Bred støtte

Det høres kanskje ut som en science fiction-fantasi, men slik er det de omlag 500 selskapene som støtter VoiceXML-teknologien ser for seg fremtiden.

Riktignok er det mye arbeid som må gjøres før vi har kommet så langt. Dagens stemmestyring er fullstendig i stand til å kjenne igjen enkle verbale kommandoer, som «nyheter» og «været», men det foreløpig bare å glemme å snakke i fullstendig setninger som om du førte en vanlig samtale med et annet menneske.

VoiceXML ble startet av Lucent og Motorola, og stadig flere selskaper sier de har – eller er i ferd med å utvikle – produkter basert på den forhåpentligvis snart etablerte standarden, selv om dagens systemer lider av mye av de samme designmessige og tekniske barnesykdommene som nettet gjorde for noen år siden..

Vil du vite mer om VoiceXML, besøk www.voicexml.com.