Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Napster får grønt lys

Retten har sagt at Napster kan åpne dørene igjen, selv om det nye filtersystemet ikke er hundre prosent effektivt. Men vil vi i det hele tatt kjenne igjen det nye Napster?

Forrige uke ble Napster beordret av retten å holde seg nede, så de installerte filtrene ikke klarte å sile ut opphavsrettsbeskyttet musikk med absolutt hundre prosents effektivitet. Det har ikke vært mulig å laste ned musikk gjennom Napster siden 1. juli, da tjenesten gikk offline på eget initiativ for teknisk oppgradering.

Spillerom

Det nye filtreringssystemet til Napster analyserer en MP3-fils lydmessige kvaliteter, og kan visstnok avgjøre om det er et beskyttet musikkverk med over 99 prosents nøyaktighet. Dette mente altså retten ikke var bra nok.

Denne avgjørelsen ble anket av Napster, og dommerpanelet har nå akseptert at man neppe kan forvente at filtreringen er hundre prosent. Med andre ord tilgis Napster et visst spillerom for å åpne tjenesten igjen, men med ansvar for å beskytte opphavsrettseiernes rettigheter «innenfor systemets begrensninger».

Napster har allerede klart å drive vekk brorparten av brukerne allerede, og det er ikke til å legge skjul på at det blir litt av en utfordring for selskapet å komme seg opp på høyden igjen.

Planen er å åpne en ny lovlig betalingstjeneste på sensommeren, som snart vil gå inn i betatesting.

Gjenoppstandelsen

Det «Nye Napster» vil fremdeles basere seg på Peer-2-peer prinsippet, altså at brukerne kan kopiere og dele filer på harddisken sin med hverandre. Men alle musikk-filene som utveksles på denne måten må nå altså gjennom tunge filtre, og bare de låtene som Napster har oppnådd rettigheter for vil slippe gjennom. Dette kan fort bety kjepper i hjulene, for selv om en del avtaler om lisensiering er på plass, er det langt fra alle de store plateselskapene som vil gi bort musikken sin til den omstridte tjenesten.

For å ytterligere ivareta artister og plateselskapers opphavsrett, beveger også Napster seg bort fra brukernes yndlingsformat MP3, til fordel for et mer avansert såkalt «.nap»-format lisensiert fra PlayMedia Systems. PlayMedia er selskapet som blant annet står bak WinAMP.

Nøyaktig hvor mye det vil koste å bruke Napster er ikke bestemt, men det har blitt antydet en månedlig avgift på mellom 50 og 100 kroner.

Det gjenstår å se om Napster noensinne vil bli like populært som før…