Hopp til navigasjon Hopp til innhold

– 100 000 «kopisikre» CD-plater solgt

Antipirat-firmaet Macrovision hevder at en ikke navngitt CD med kopisikring allerede har solgt 100 000 eksemplarer.

Låst cd 2
Macrovisons system skiller seg fra andre systemer for kopisikring ved at det ikke legger inn villedende informasjon i TOC (Table Of Content), men i stedet tilfører kopien støy.

Kopien blir dermed lite behagelig å høre på, med tydelig spraking og knitring av verste digitale sort – omtrent som når man spiller en CD full av riper, fingeravtrykk og støv.

Må holde tett

Teknologien har Macrovision hentet fra det israelske selskapet TTR Technologies. Støyen skal i følge selskapet ikke være hørbar når man spiller originalen, men kommer fram først når man har tatt en digital kopi via en CD-brenner.

Macrovision hevder at et stort antall CD-plater allerede er ute på markedet med systemet deres lagt inn. Hvilke plater det dreier seg om og hvilke geografiske områder det er snakk om, vil de imidlertid ikke ut med. De henviser til kontrakten med de aktuelle selskapene, der de har forpliktet seg til å holde tett.

– Plateselskapene ønsker ikke å påvirke lytternes potensielle opplevelse, heter det i en kryptisk kommentar fra Macrovisions talskvinne Miao Chang til news.com.

Plateseskapet BMG, som offisielt satser på antikopieringsssystemet Cactus, bekrefter at de er interessert i Macrovison-systemet. Men de vil verken bekrefte eller avkrefte om noen av deres utgivelser allerede er kodet med systemet.

Ingen oppskrift foreløpig

Mens både Cactus og og Sonys system Key2Audio allerede har blitt cracket, er det så vidt ITavisen.no har kunnet bringe på det rene ennå ikke publisert noen oppskrift på hvordan man kommer rundt Macrovisions system.

Det er ellers den reneste urskogen av antikopieringssystemer ute. Noen er skrinlagt på grunn av at de gjorde CD-platene tilnærmet uspillelige. Andre er allerede avslørt som enkle å komme rundt, og atter andre er framtidsmusikk.

Veteran

Macrovision er selve veteranen i bransjen, og har i mange år laget et system som hindrer kopiering av film til VHS-spillere. Dette systemet, som rett og slett er kalt «Macrovision», finnes både på VHS-filmer og DVD-plater. Dette systemet sender periodevis ut et bildesignal som er så sterkt at videospilleren ikke takler det. Resultatet blir flimring på skjermen.

Det er imidlertid en svært enkel sak å overkjøre det. I velassorterte elektronikkbutikker finnes billige bokser som reduserer signalpulsene til normale verdier. Og i såkalte sonefrie DVD-spillere som er modifisert for å spille filmer fra USA og andre land utenfor Europa er som oftest Macrovision-systemet deaktivert.