Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Slik brenner du «kopisikre» CD-plater

De første CD-platene med kopisikring har begynt å komme på markedet. Ved hjelp av noen enkle håndgrep kan du brenne kopier likevel.

Burn, baby burn CD
I løpet av neste år vil trolig de fleste nye musikk-CD’er komme med en eller annen form for beskyttelse mot 1:1-kopi. Det betyr at de ikke kan brennes som før. Men umulig er det ikke, slik vi viser i denne artikkelen.

Lovlig

For å ta det med en gang – i fall noen tror vi oppfordrer til ulovligheter: Det er fortsatt tillatt å kopiere musikk du har kjøpt til privat bruk. Vi siterer fra åndsverklovens paragraf 12:

Når det ikke skjer i ervervsøyemed, kan enkelte eksemplar av et offentliggjort verk fremstilles til privat bruk. Slike eksemplar må ikke utnyttes i annet øyemed.

Det er heller ikke – i hvert fall ikke før det eventuelt faller en dom i Jon Johansen-saken – forbudt å tukle med kopisperrer som platebransjen eller filmbransjen har lagt inn i sine produkter. Dette så lenge du selv eier produktene du tukler med.

Ulovlig

Vi vil likevel på det sterkeste fraråde folk til å bruke opplysningene i denne artikkelen til ulovlig aktivitet av noen art, og fraskriver oss ethvert ansvar dersom det mot formodning skulle skje.

Vi gjør oppmerksom på at vi foreløpig ikke har prøvd oppskriftene selv, da vi ennå ikke har fått tak i noen kopibeskyttet CD. Kilden er tyske pcwelt.de, som har forsket mye på svakheter i kopisikring. Er du stø i tysk, finner du originalen her.

Fire systemer

Det finnes for tida fem systemer på markedet: Key2Audio, Cactus, Macrovision SafeAudio, Datashield 200, Optimal Media og MusicGuard. Key2 og Cactus er de mest aktuelle foreløpig, med store selskaper som Sony og Universal i ryggen.

Kopibeskyttede CD-plater har hittil ikke vært merket. Men de ulike systemene er lette å kjenne igjen dersom man prøver å kopiere platene. Key2Audio-beskyttede plater gir for eksempel feilmeldinger av typen »lesefeil på sektor 1, 2, 3 osv.» når du legger plata i CD-ROM-stasjonen. Den kan med andre ord ikke en gang spilles på en PC – bare på en ordinær CD-spiller.

Problemer med avspilling

Begge systemene baserer seg på at TOC (Table Of Contents – innholdsfortegneelsen på CD-platen) gir CD-ROM-stasjonen gale eller villedende instrukser om hvilken datatype og/eller datamengde som finnes på plata.

Plater kodet med Key2Audio skaper i følge PCWelt.de problemer for enkelte dyre CD-spillere. Særlig avspillesystemer med separat drivverk og DA-konverter ser ut til å få hikke. Dette kan bety at Key2Audio også tukler med det digitale utsignalet. Dersom dette er tilfelle, vil også eksterne CD-brennere, minidisc-opptakere og DAT-spillere bli berørt.

Cactus spiller uproblematisk i CD-ROM-stasjoner, men bare gjennom et eget, tvungent avspillingsprogram som overstyrer både brenneprogrammer og andre avspillere som WinAmp og Windows Media Player. Problemer med vanlige CD-spillere er hittil ikke dokumentert.

Slik gjør du
Plater med Key2Audio:

 • Bruk brenneprogrammet CloneCD (det eneste som fungerer, i følge PCWelt.de)
 • Velg følgende innstillinger for å få lest av platen:
 • Maks 4X lesehastighet
 • Read subchannel data for data tracks
 • Read subchannel data for music tracks
 • Intelligent search for bad sectors

  Velg følgende innstillinger for brenning av platen:

 • Maks 6X skrivehastighet
 • Run laser power calibration
 • Always finalize last session
 • Do not repair subchannel data

  Den ferdig brente kopien oppfører seg som en god, gammeldags CD. Du kan både ta nye kopier og rippe til MP3.

  Plater med Cactus Data Shield:
  CD-brennere av typen Plextor Ultraplex 40max CD-ROM-stasjon og Plexwriter 16/10/40 eller Plexwriter 24/10/40 brennere takler dette systemet uten hjelp av brenneprogrammet. Disse brennerne kan, i likhet med enkelte andre brennere, lese rådata uavhengig av TOC (Table Of Contents), der feilinstruksjonene ligger.

  Brenneprogrammene Nero Burning ROM, Feurio og WinOnCD fungerer med de fleste brennere uten endringer i innstillingene. Med unntak av spor 1 på platen, som ikke ser ut til å kunne leses av andre enn Plextor. Med brenneprogrammet CloneCD blir spilleren stående og lese ubrukelige data i timevis, og kommer altså ikke videre fra spor 1. De øvrige kan kopiere fra spor 2 og utover.

  Super-plater med vannmerke

  Kopisikringen for CD-plater må ikke forveksles med den såkalte «vannmerke»-teknologien som er introdusert for de nye super-lydmediene SACD og DVD-Audio.

  Disse mediene innholder datamengder som er relativt uhåndterlige for dagens hjemme-PC’er. I tillegg bruker de nye standarder som ikke støttes av verken dagens CD-spillere, DVD-spillere, CD-ROM eller DVD-ROM. Derfor har bransjen så langt nøyd seg med å legge inn signaturer som gjør at det opphavsbeskyttede materialet kan spores i flere generasjoner.

  Det er høyst usikkert om disse formatene vil slå an hos det brede lag. Men gjør de det, kan vi være ganske sikre på at noen (tyskere?) finner ut hvordan de kan kopieres – og at platebransjen vil svare med en eller annen form for sperre – som igjen knekkes.osv.

  Synes du det er riktig å brenne CD’er med musikk utgitt av plateselskapene?

  · Ja
  · Nei

  Vis resultat