Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Harddisk-størrelsen møter veggen

Størrelsen på hardisker har økt med om lag 120 prosent i året siden lagringsmediet ble introdusert. Nå er den teoretiske grensen nådd, mener bransjen selv.

Super-harddisk
Dette skriver IT-avisen.dk. Opplysningene har de fra analysebyrået 101communications LLC.

Vi for vår del skal aldri si aldri, for vi har blitt overasket før over økt lagringskapasitet mot alle odds. Men denne gangen står samtlige viktige produsenter av harddisker bak påstanden om at 150 Gigabyte per tomme er absolutt maksimum av hva dagens teknologi kan klare.

På en harddisk med 3.5 kvadrattommers lagringsplass ligger altså grensen på 525 GB. Det skulle være rikelig for den jevne kontorbruker i dag, men i en framtid der film i rimelig god kvalitet blir en selvfølgelighet for den jevne PC-bruker er det nok i knappeste laget.

«Bit flipping»

Begrensingen har sin årsak i et fenomen som kalles «bit flipping».Når datamengden overstiger 150 GB pr. kvadrattomme, blir den magnetiske energien som holder de enkelte bits på plass lik med den termiske energien på disken. Da kan man ikke lenger være sikker på at de enkelte bits forblir i sin korrekte posisjon.

Ny teknologi ti år unna

IBM har forkynt at de kommer med en harddisk på 400 GB. Denne bruker en ny type magnetisk lag, men er fortsatt basert på harddisk-prinsippet slik vi kjenner dem i dag. Nye harddisk-teknologier og andre datalgringsformater er på vei, men ventes ikke å komme på markedet før tidligst om en ti års tid. Dermed blir det jukebokser for de av oss som trenger Terabyte.