Acid Pro 3.0 hovedb

Annonse


TEST: Acid Pro 3.0

TIL MUSIKKSKOLEN

De siste årene har vi sett en eksplosjon av musikere som bruker datamaskinen som hovedverktøy, hvor avansert programvare i stadig større grad erstatter funksjonen til tradisjonelt dyrt studioutsyr, mikespulter, og effektbokser. Aldri før har så mye kreativ makt stått i hendene på så mange, på godt og vondt, da hvem som helst med en PC og et lydkort kan sitte på gutterommet og produsere musikk som innspillingsteknisk er fullt på høyde med alt du finner i platebutikkene.

Et av selskapene som må kunne sies å ha hatt ansvaret for mye av denne revolusjonen er Sonic Foundry, som står bak flere av de mest populære programmene. Lydredigerinsprogrammet Sound Forge, og lyd/video-sequenceren Vegas, er flittig brukt verden over. Men først og fremst er det den loop-baserte musikkproduksjonspakken Acid som har blitt gutteromsmusikerens favoritt. Og uansett om de tusenvis av hobbymusikkere faktisk har betalt for programvaren eller ikke (piratkopiering av «audiowarez» er svært utbredt), har Acid utvilsomt satt Sonic Foundry på datamusikk-kartet.

Alt kan repeteres

Og hva er det som har gjort Acid så populært? Brukervennlig og fleksibilitet, og kvalitet går nok langt på vei til å forklare suksessen. Hovedfunksjonaliteten i Acid består av at man jobber med lydfiler, som man plasserer ut på et i prinsippet ubegrenset antall horisontale spor. Disse lydfilene kan være lange lydklipp som ligger på harddisken din, de kan være kjappe enkeltinstrumenter eller lydeffekter som spilles rett fra RAM, eller de kan være looper – altså musikksnutter som er designet for å spilles om og om igjen etter hverandre.

Annonse


Det er nettopp måten Acid behandler slike looper på som har gitt programmet en unik egenskap over andre produksjonspakker. Loopene, såvel som de andre lydene, kan nemlig strekkes, klippes, og skiftet rundt på som man vil, transponeres, og avspillingstiden på samplene kan komprimeres eller forlenget uten at man samtidig behøver å stemme opp eller ned. Dette er funksjoner som man til en viss grad i dag også finner i andre programmer, som de mange eJay-versjonene, og til og med i siste versjon av Cubase VST, men ingen har klart å gjøre det like fleskibelt, intuitivt og enkelt å jobbe med som i Acid.

Kombiner denne overlegne behandlingen av looper med et kraftig og avansert effektsystem som i detalj gir deg full dynamisk kontroll over volum, panoreringer, ekko, romklang, og det du måtte kunne klare å oppdrive av DirectX plug-ins, og man begynner å skjønne hvorfor Acid briljerer på områder der eJay oppfører seg som et leketøy.

Hva er nytt?

Acid Pro 3.0 er en kraftig forbedring i forhold til versjon 2.0 på flere punkter, hvorav det aller viktigste er måten effekter nå blir håndtert på. Mens man tidligere bare hadde muligheten til å tilegne totalt 8 DirectX-effekter til egne busser, har man nå adoptert den kraftig effektmodellen fra Vegas Video/Audio (se link til vår anmeldelse nederst i denne saken), som åpner for opptil 26 forskjellige effekter per spor, seriekobling av effekter, såvel som muligheten for egne effekt-busser. Hvor mange effekter du total kan benytte deg av er da i praksis begrenset av maskinkapasiteten din.

18 DirectX-effekter medfølger (SF XFX1, 2 & 3), og det finnes et hav av andre gode DirectX-effekter å få kjøpt, eller man kan laste ned en rekke gratis plug-ins fra nettet. Men VST støttes dessverre ikke, selv om dette formatet nå etter hvert har blitt minst like utbredt som DirectX.

Chopper gjør det enklere å klippe opp loopene dine.

To nye praktiske programfunksjoner er også verdt å merke seg. Beatmapper er et lite verktøy for å automatiske definere takter og tempo i lange lydfiler, slik at du lett kan forandre tempo og toneartet, for eksempel på hele låter som du nettopp har rippet rett fra CD (ripping kan forøvrig også gjøres direkte i Acid). Dette gjør det om ikke annet veldig lett å komme igang når du skal remixe noen andre låter. Chopper er et velkomment tillegg til programmet, som forenkler og konkretiserer det de fleste Acid-brukere har gjort hele tiden – nemlig å klippe opp og hente ut små deler og kutt av lydene for å lage variasjoner og effekter. Chopper sørger for at dette blir enklere og praktisk.

Mer anvendelig

Et annet pluss er at man nå kan dra MP3-filer og lyder rett inn i prosjektet du jobber med, som om det var en vanlig WAV-fil. Dette gjelder naturligvis også en rekke andre filformater, som AIF, RM, PCA, OGG, MOV, AVI. Musikken du lager kan du lagre som WAV, WMA, MP3, AIF, RM, og PCA, eller legge det rett ut på CD med Acids innebygd brennefunksjon.

Forøvrig har Acid Pro 3.0 støtte for opptak og avspilling av MIDI-filer, men siden redigeringsmuligheter for MIDI-informasjonen er fullstendig fraværende vil man nok bare ha begrenset glede av dette. En annen integrert tilleggsfunksjon er muligheten for å spille av et videospor, hvis du skulle ha behov for å legge lyd på en videofilm. Program-CDen inneholder til og med hundrevis av fottrinn, kjøkkenmaskiner, kaklende høns, og andre lydeffekter som burde passe bra for aspirerende foley-artister.

Riktignok er ikke funksjonaliteten i Acid Pro lenger like unik som for et par år siden, og konkurransen på markedet for slike “alt-i-ett” musikkpakker er nå betydelig. Ikke minst vil nok Sonic Foundry utvilsomt miste mange brukere til fordel for svenske Propellerheads og deres ferske program Reason.

Men uansett er det vanskelig å ikke la seg imponere av mulighetene og enkelheten i Acid Pro 3.0, som først og fremst må være dance-musikerens eller remixerens drøm. Prisen virker kanskje noe stiv, men ikke glem at med på kjøpet for du også en komplett CD med ekstra looper, en fullgod versjon av Sound Forge XP Studio 5.0, og Vegas Audio LE, som hjelper deg godt på vei i finpussing av lyder og den endelige nedmiksingen av hitlåtene dine. Acid Pro 3.0 er et overlegent og kraftig program som lar deg være langt mer kreativ enn du nok vil oppleve med mange billigere avarter.