Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Nå kan du endelig slippe Explorer

Microsoft gjør endelig det mange mente burde ha vært en selvfølge for lenge siden: nå skal brukere og forhandlere kunne fjerne Explorer fra Windows XP, og installere andre programmer i stedet.

Nettlesere Spørsmålstegn
Det har vært essensen i rettsaken mot programvaregiganten at integreringen av nettleseren Explorer i operativsystemet Windows har vært konkurransehemmende, og nå kan det se ut som om Microsoft endelig har tatt poenget.

I forbindelse med lanseringen av Windows XP, vil Microsoft la det være mulig for PC-forhandlere å fjernet både Internet Explorer og andre ikoner fra Start-menyen.

Tidligere har det som kjent ikke vært mulig for brukere å fjerne Explorer i det hele tatt, i det minste ikke på en lettvint måte. Nå sier Microsoft at Explorer endelig vil være å finne i legg til/fjern programmer i kontrollpanelet, i Windows XP.

Forhandlere vil også ha muligheten til å fjerne Explorer-ikonene (men ikke programkoden, som er integrert i Windows) fra skrivebordet og start-menyen i de eldre operativsystemene Windows 98, ME og 2000, og vil også kunne legge inn andre valgfrie programmer før salg.

For lite for sent?

Analytikere i bransjen synes å mene dette var det minste Microsoft kunne gjøre for å i det hele tatt vise et snev av velvilje ovenfor den overhengende rettskjennelsen, som kunne forhindret selskapet i å nå den satte lanseringsdatoen for WinXP 25. oktober.

Men noen vil også ha det til at dette er «for lite, for sent», og minner om at Windows Media Player, Hailstorm, og MSN Internet Services fremdeles er fullstendig integrerte i operativsystemet.

– Dette har relativt liten verdi, da det først og fremst bare handler om nettleseren. Nettleser-krigen er over, og Microsoft vant. De har nådd målet sitt, og sier nå at de vil slutte å gjøre det som var nødvendig for at de nådde det målet, sier Iowas statsadvokat General Tom Miller til CNet.

Miller er på ingen måte overbevist om at dette vil forhindre videre rettslige krav mot Microsoft, som eventuelt kan stoppe eller forsinke lanseringen av Windows XP.

Microsofts pressemelding finner du på www.microsoft.com.