Hopp til navigasjon Hopp til innhold

EU-razzia mot mobilselskaper

EU-inspektører gjennomførte i dag uanmeldte undersøkelser i ni europeiske mobilselskaper som mistenkes for å samarbeide om å holde høye priser på internasjonal roaming.

Nokia 6310
Raidene er ledd i en roaming-undersøkelse som EU-kommisjonen startet for halvannet år siden.

Prisene mobiloperatørene krever for mobilbrukere som ringer med sine telefoner mens de ferdes i utlandet og utenfor dekningsområdet til operatøren de er kunde oss har lenge vært gjenstand for misnøye, både fra EU og brukerorganisasjoner.

– Ikke kostnadsbasert

– Roaming-prisene er ugjennomsiktige for brukerne, rigide og på nivåer som ikke er i samsvar med kostnadene ved dekning, sier EU-kommisjonen i sin erklæring i forbindelse med raidet.

– Sektor-undersøkelsen gir grunnlag for alvorlige bekymringer når det gjelder prissetting for mobil roaming. Dette gjør det nødvendig med nærmere undersøkelser, spesielt i Storbritannia og Tyskland, sier kommisjonen.

De fire store

EU slo til mot de største i industrien. Operatørene som ble undersøkt er:

 • Vodafone UK
 • Vodafones tyske datterselskap Mannesmann,
 • Deutsche Telekoms T-Mobil i Tyskland
 • DTs datterselskap One2One i Storbritannia,
 • Orange UK (kontrollert av France Telecom),
 • Virgin Mobile i Storbritannia,
 • BT Cellnet, British Telecoms mobiloperatør i Storbritannia
 • Viag Interkom, BTs datterselskap i Tyskland, samt
 • E-Plus i Tyskland (eid av KPN og Bell South).

  Lukrativt

  Kilder i mobilindustrien har tidligere overfor Ukeavisen Telecom hevdet (http://www.telecom.no/showArticle.php?articleId=3096) at av inntektene for roaming er opp til 80-90 prosent av samtalens pris, for den operatør som brukeren ringer hos. Operatørene har etablert et clearing-system for å avregne roaming-trafikk mellom hverandre.Mobiloperatørene benekter at de samarbeider om roaming-priser, og hevder at prisene blir satt ned etter hvert som trafikken øker.

  Men flere observatører, blant annet brukerorganisasjonen International Telecommunications Users Group (INTUG) har påpekt at mobilindustrien har vist en påfallende tendens til å samle seg om prisnivået rundt en euro (ca. 8 kroner) per roaming-minutt.

  Monti in charge

  EU-inspektørene slo til i morgentimene onsdag i London, Bonn og Berlin, uten varsel. De krevde tilgang til dokumenter, og kopierte mange av dem.

  Operatørene sier de vil samarbeide med undersøkelsen, som EUs strenge konkurranse-kommisjonær Mario Monti personlig har tatt initiativ til.

  (telecom.no)

 • Stikkord: Mobil