Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Vis feriebildene på DVD

I dag kan ikke CD-plater med stillbilder uten videre spilles av på DVD-spillere. Dette vil fotogiganten Kodak nå rette på.

Panasonic DVD-L50
De fleste fotohandlere har i dag et tilbud om å legge inn bilder fra tradisjonell film eller digitale formater på CD-R-plater. For å få glede av disse bildene må du bruke PC med CD-ROM eller DVD-ROM.

Kronglete

Mange ønsker å vise de digitale bildene på TV. I de fleste tilfeller er det nokså kronglete å dra med seg PC’en ut i stua og koble den til TV’en . For de fleste ville det vært enklere å kunne stappe plata rett i DVD-spilleren og vise bildene på skjermen.

Nye spillere

Ulempen er imidlertid at det nye formatet ikke vil kunne spilles av på dagens DVD-spillere. Formatet forutsetter en ny chip fra LSI (C-Cube ZiVA-5 ) som er vesentlig annerledes en den brikken som sitter i DVD-spillerne i de tusen hjem.

Kodak vil foreløpig ikke ut med hvilke produsenter som vil legge inn den nye brikken. I dag sitter det LSI-brikker i DVD-spillere fra Samsung, LG Electronics og Hitachi. Det er derfor trolig at DVD-spillere fra disse selskapene vil være først ute med å støtte Kodaks nye system.

I systemet ligger det muligheter for samme funksjonalitet som ved DVD-filmer. Ved hjelp av nyskrevet programvare vil man kunne legge inn menyer med småbilder som gjør det enkelt å manøvrere i fotoarkivet.

Photo-CD

Lenge før CD-ROM ble billig og tilgjengelig for folk flest, lanserte Kodak sin Photo-CD. Dette systemet krevde en egen, relativt dyr spiller som kunne kobles til et standard TV-apparat. Prisen for å få lagt feriebildene på en Photo-CD var imidlertid så høy at bare profesjonelle fotografer fattet nevneverdig interesse.

Photo-CD kunne spilles av på Philips CD-i spillere, som hadde et kort liv før DVD-kom. Photo-CD er imidlertid kompatible med de aller fleste CD-R-stasjoner .

Støtter JPEG

I dag koster det langt mindre å få lagt bildene på en CD-R. I tillegg brenner mange sine egne CD’er med stillbilder fra digitalt kamera eller innskannete analoge bilder.

Gjennom enkelte programvarepakker for CD-brennere kan man riktig nok lage VCD-plater som kan vise stillbilder på skjermen. Men Kodaks hovedpoeng er naturligvis at CD-platene de leverer til sine framkallingskunder skal fungere.

Det nye systemet fra Kodak gjør det mulig å spille både Photo CD og standard CD-R med bilder i JPEG-format. Hvilke andre filformater som vil støttes, er ennå uklart.