Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Screen Media med valgfri trådløst

Screen Media satset opprinnelig på DECT-standarden for sine Freepad surfebrett. Nå gir de brukerne mulighet til å velge WLAN og GSM/GPRS i stedet.

Når Screen Media nå skal levere sin første ordre på 150.000 trådløse internett-terminaler mot slutten av året blir det med vinner-teknologiene WLAN (IEEE 802.11b) og GSM/GPRS. Utgangspunktet var dect, men ingen terminaler med denne teknologien er solgt.

Da Carl Henrik Janson startet opp Screen Media for å produsere en norsk stor PDA for å la folk få en enkel måte å surfe på internett, var aksessteknologien han valgte dect. Dette blant annet på grunn av et tett samarbeid med Dosch & Amand, en tysk leverandør av dect-utstyr og en av forkjemperne for en av dect-standardene dect demap.

Screen Media har ikke solgt ett eneste eksemplar av dect-baserte terminaler, men har nå altså en ordre på 150.000 med WLAN og gsm/gprs-teknologi.

Strategiendring

– Vi gjorde en strategiendring når vi utviklet versjon 2 av FreePad, forteller Richard Dirdal i Screen Media. Strategiendringen var å være helt åpne på hvilken aksessteknologi de skulle tilby.

Dect-standarden er tilpasset ISDN, og passer derfor stort sett kun i Europa. I Midtøsten, hvor de nå skal levere sine første terminaler, er ikke ISDN et tema i det hele tatt. Derfor passer det å levere trådløst ethernett basert på standarden IEEE 802.11b, en standard som benyttes i trådløse internettsoner på hoteller og flyplasser rundt om i verden. I tillegg leveres terminalene med GSM/GPRS, og det er også mulig å benytte den mot kabelmodemer.

Fortsatt dect på programmet

Men likevel har ikke selskapet helt lagt dect bak seg. Dirdal forteller at denne standarden kan være aktuell ved eventuelle leveranser til det tyske markedet, der penetrasjonen av ISDN er stor.

Han ser heller ikke bort fra at det kan bli aktuelt å levere maskiner med både gsm/gprs-aksess og WLAN, dersom kundene begynner å etterspørre dette.

Klar for nye teknologier

– Du kan si at vi rett og slett har laget versjon 2 av FreePad helt fleksibel med hensyn til aksess, slik at vi enkelt kan tilpasse oss nye trådløse teknologier når de etterspørres, sier Dirdal. Han nevner Bluetooth som ett eksempel på en teknologi de ikke har fått forespørsel om fra kundene, og heller ikke gjort noe for å tilpasse seg. Men de står klar til å ta tak i teknologien når behovet måtte dukke opp.

Måten Screen Media gjør dette på, er at de inne i maskinen rett og slett har et PCMCIA-kort liggende for å sørge for den trådløse teknologien. Dette kortet kan da i prinsippet byttes ut, noen nye drivere lastes inn og dermed har man skiftet teknologi. Dette er ikke noe selskapet ønsker brukerne skal gjøre selv – i hvertfall ikke foreløpig. Derfor selges enhetene som om den trådløse aksessen er innebygd. Det er likevel klart at konstruksjonen gjør det lett å bytte aksessteknologi, enten det er forhandler eller kyndige brukere som tar fram skrutrekkeren.

Alle aktuelle

– Vi har avtaler og samtaler med alle de store leverandørene av aksessteknologi, som Lucent og Symbol for wlan, men vi baserer dette på et åpent samarbeid, slik at vi ikke binder oss hverken til leverandør eller teknologi. Alle er aktuelle, bare de støtter de aktuelle standardene, sier Dirdal.

(Telecom.no)