Hopp til navigasjon Hopp til innhold

– Linux helt feil for hjemme-PC

Det vil være et stort feilgrep å la ansatte i Oslo kommune få muligheten til å velge Linux foran Windows i hjemme-PCen. Det mener konsulent- og nettverkseksperten Linux Communications.

Linux-nei
Et tilbud om hjemme-PC til samtlige ansatte i Oslo kommune er under utarbeidelse, og Erling Folkvord har på vegne av Rød Valgallianse fremmet forslag om at ansatte skal få anledning til å velge alternative operativsystemer, inklusive operativsystemer basert på åpen kildekode, som for eksempel Linux.

– Windows er mest behagelig

RVs forslag var ymtet på å forhindre at man uten å bukke gikk rett til Microsoft og kjøpte Windows-lisenser, men istedet ga de drøyt 55.000 kommuneansatte muligheten til å velge andre løsninger.

Ikke alle er enige i at dette er en god ide, inkludert norske Linux Communications.

– Vår oppfatning er at utspillet fra RV er total skivebom. Windows er det beste og mest behagelige valget, ellers baller det bare på seg med support, sier daglig leder Terje Rønning i Linux Communications.

Begrunnelsen er at folk i kommunen generelt ikke har god nok teknisk kompetanse til å bruke et så krevende operativsystem som Linux, og at det ikke finnes gode nok muligheter for opplæring.

Dyrere med gratis-program

– En Windows-lisens vil bare koste en tusenlapp eller to, men velger man Linux kan det fort koste mye mer enn det i supportutgifter og kursing, sier Rønning til ITavisen.no.

Rønning viser også til rapporten fra Statskonsult (2001:7), som konkluderer med at «Linux er velegnet som tjeneroperativsystem, også for offentlig sektor. Vår vurdering er at åpen sluttbrukerprogramvare ikke i dag kan erstatte de kommersielle alternativene når det gjelder funksjonalitet og integrasjonsmuligheter».

Frykter domino-effekt

– Vi er redde for at det skal komme flere som også vil ha Linux på dekstop-PCen sin. Det er rett og slett feil å bruke Linux der den ikke er best, altså som serversystem, sier Rønning. Linux Communications er et linux-selskap med 7 ansatte, som utvikler løsninger, og integererer linux i eksisterende Windows-miljø. For mer informasjon om selskapet, se www.lincom.no.