Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Bare 1 500 bruker GPRS

GPRS omtales som en revolusjonerende kommunikasjonsteknologi. Men et halvt år etter at tjenesten ble åpnet er det svært få som har tatt teknologien i bruk.

GPRS m/telefoner
Telenor har 1000 GPRS-brukere, mens Netcom har 500. Det er status etter 6 måneders drift av GPRS i Norge, meder Elektronikkbransjen.

Dårlig grensesnitt

Årsakene til at GPRS har gått så tregt kan være mange. Utvalget i GPRS-telefoner har vært dårlig, og brukergrensesnittet har ikke vært helt enkelt. Mens Motorola har hatt en merkelig løsning med et eget initialiseringsprogram, måtte de første som valgte Ericsson legge inn AT-kommandoer via hyperterminal for å komme på nett.

Dyrt

En annen viktig bremsekloss for GPRS er prisingen. Når du må betale 75 til 100 kroner for den første megabyten blir det fort svindyrt. Laster du ned e-post passerer du raskt en MB, og selv om du resten av måneden kan surfe for kr 25,- per MB blir det raskt kroner av det.

Nå skal det riktig nok sies at det slett ikke er gratis å surfe på ordinære mobillinjer heller.

Tjenestefattig

En tredje god grunn til ikke å bruke GPRS er mangelen på tjenester tilpasset denne teknologien. Ericssons mobiltelefoner kan riktig nok settes opp til selv å laste ned e-post via GPRS med gitte intervaller, mens WAP1.2.1 og push knapt er kommet med på tjenesteutviklernes notisblokk.

Liten hastighetsgevinst

Vi ser heller ikke bort fra at flere potensielle GPRS-brukere er fornøyd med HSCSD (høyhastighetsdata for mobiltelefoner). Dette gir overføringshastigheter som per i dag er langt raskere enn GPRS, ikke minst om du skal overføre data på de tider av døgnet da mobiltrafikken er tettest.

3G

Snart kommer også UMTS, eller 3G på banen. Vi har hørt mye om hva dette nettet skal gi oss, på samme måte som vi hørte det om GPRS. Operatørene får bare håpe at interessen for 3G er større enn den har vært for GPRS. Med 7-8 nye brukere per dag vil det ta noen år før utbyggingskostnadene er dekket inn.