Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Eric Cantona på Duracell?

Høy intelligens har aldri vært noen forutsetning for å oppnå stjernestatus i fotballverdenen. Men det er tvilsomt om deltakerne i neste måneds Robocup vil bli å finne på samlekort med det første.

Cantona robot
Fotballspillere med kunstig intelligens braker neste måned sammen til en stor turnering i Seattle. I motsetning til fjernstyrte maskiner dreier det seg om roboter som skal kunne kline ballen i nettmaskene helt for egen maskin. De skal dessuten kunne jobbe sammen i lag, og lære av feilene de gjør.

Tar innpå menneskene

Kunstig intelligens slik vi kjenner det i dag er best egnet til å løse helt spesielle oppgaver som å holde orden på elektroniske betalingstjenester eller overvåke ulike operasjoner der ting skal foregå etter et bestemt mønster.

Forskerne bak spillerne i robocup 2001 håper like vel at de i løpet av de neste 50 årene vil ha utviklet fotballspillere som er så gode at de vil kunne slå et hvilket som helst landslag bestående av menneskelige fotballspillere.

Fornuft

Utfordringen ligger i å gi robotene helt nøyaktige data om omgivelsene. Denne informasjonen må robotene tolke, for deretter å iverksette en hensiktsmessig handling.

Maskinene som deltar i årets turnering er alt fra små dingser på hjul, til programmerte maskiner som minner mer om Sonys AIBO-hund. I hovedsak benytter de seg av fargegjenkjenning for å lese omgivelsene.

Robocup 2001 inkluderer også en konkurranse der robotene skal koordinere en redningsaksjon etter en simulert jordskjelvulykke. Her kjemper robotene om hvem som er flinkest til å lokalisere ofrene og få dem ut i live.

Til sammen 500 roboter er påmeldt til turneringen og for de aller fleste er målet å vinne fotballkamper.