Hopp til navigasjon Hopp til innhold

155 Mbit/s på kobberlinje

Det amerikanske selskapet Actelis mener at de har løst «last mile»-problematikken. De hevder at de sitter på en ny teknologi som slår DSL ned i støvlene.

Teknologien kalles Spatial Division Multiplexing (SDM), og ble demonstrert på Supercomm-messen i Atlanta i begynnelsen av juni. Tidligere har den blitt utprøvd hos teleselskapet North Pittsburgh Telephone Company.

Investeringsselskapene Carlyle Venture Partners, New Enterprise Associates, Walden International og U.S. Venture Partners har til sammen satset 230 millioner kroner på teknologien, som av mange regnes som svært lovende.

Ytre sett ligner teknologien DSL-familien til forveksling. Raske linjer inn til sentral, og så bruk av de eksisterende kobberlinjene i hvert enkelt hjem.

Flaskehals

Det er denne siste biten – den såkalte «last mile», som så langt har vært en flaskehals for ADSL og andre DSL-varianter i forhold til fiber rett inn i stua.

Men der stopper også all likhet, i hvert fall når det gjelder mulig oppnådd hastighet. Ved hjelp av Actelis nye teknologi økes hastigheten fra noen få Megabit pr. sekund med dagens DSL-varianter til hele 155 Mb/s med SDM.

Dyrere enn fiber?

Det knytter seg likevel en viss tvil om systemet lar seg implementere i den skala Actelis ser for seg.

Enkelte kritikere hevder at det faktisk vil bli dyrere å bruke SDM enn å legge fiberoptikk helt fram. Dette fordi den hardware som må brukes ikke er ferdig utviklet, og på ingen måte satt i produksjon. En utrulling av SDM betinger masseproduksjon av hardware-baserte SDM-løsninger.

Få detaljer

Siden SDM venter i patentstyret, er Actelis relativt sparsomme med detaljene. Men de beskriver SDM som en DS3-teknologi, som i utgangspunktet gir 45 Mbit/s på kobberlinjer.

Ved hjelp av noe som selskapet kaller «backhaul» tredobles denne hastigheten. En foreløpig øvre grense er 155 Mbit/s, men det utelukkes ikke at hastigheten kan økes ytterligere.

Pressemelding fra Actelis.

Stikkord: internett