Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Norsk DVD-spiller for de kresne

Den norske DVD-eksperten Håvard Guttormsen har utviklet en DVD-spiller med DVI-utgang. Internasjonal fagpresse roser produktet opp i skyene.

Bilde: Löhneysen.de
Egentlig bygde Håvard DVD-spilleren til seg selv, fordi han ville ha en spiller som svarte best mulig til egne ønsker og krav. Inn i boksen puttet han det ypperste han kunne komme over av komponenter, i tillegg til at han valgte å tenke nytt i forhold til eksisterende produkter.

Parasound

Men det gikk ikke lang tid før Parasounds norske representant fikk snusen i prosjektet. Han bragte informasjonen visdere i Parasound-systemet, der entusiasmen var stor. Så stor at Parasound bestemte seg for å produsere spilleren for verdensmarkedet under navnet Parasound D1.

Oppgraderbar

Spilleren ble nylig presentert under High End-utstillingen i Frankfurt, og får blant annet ros for den innbygde styringsenheten som tilpasser signalet over DVI-porten til en rekke ulike projektorer og formater. Guttormsen har her valgt å kombinere det beste fra DVD i PC-verdenen med det beste fra de rene DVD-spillerne.

Resultatet er en spiller som oppfatter hva slags utstyr du kobler den til, og deretter optimaliserer lyd- og bildesignalene for et best mulig resultat. Softwaren kan oppgraderes slik at spilleren kan tilpasses fremtidige modeller.

Skrur av kopibeskyttelsen

Maskinen er også i stand til å skru av kopibeskyttelsen på filmene når den er tilkoblet en fremviser. Kobler du den derimot til opptaksutstyr vil den gjenkjenne dette og skru beskyttelsen på. Resultatet er at du får et bedre kvalitet på lyd og bilde, mens rettighetsinnehaverne får tilfredsstilt sine krav til kopibeskyttelse.

Innbygget skjerm

Parasound D1 spiller i tillegg til DVD-filmer også DVD-audio og Super Audio CD, ikke bare over de analoge portene, men også via DVI-grensenittet. Spilleren er også utstyrt med en 4 tommer skjerm. Ikke fordi det er meningen at du skal se DVD-filmene i mikroformat, men for at du skal kunne få oversiktlig tilgang til menysystemer og kunne gjøre tilpasninger uten å måtte kjøre projektor eller ekstern skjerm for å få dette til.

Kjekt for audiofile, som godt kan bruke en halvtime på fintilpasninger i lydbildet, samtidig som de er mer eller mindre uinteressert i skjermbildet.

Nyskapende

DVD-spilleren er blitt godt mottatt der den er vist, og allerede under Consumer Electronics i Las Vegas i januar oppnådde den en sjetteplass som beste produkt. Det skjedde til tross for at spilleren på langt nær var ferdig utviklet og knapt nok virket.

Prisen på sluttproduktet er ennå ikke avgjort, ettersom mye avhenger av produksjonsvolumet og hvordan produksjonen organiseres. Men trolig vil den havne på et sted mellom 30-40.000 kroner. Det koster å gjøre ting ordentlig!