Hopp til navigasjon Hopp til innhold

TEST: 3Com trådløs bredbåndsdeling

ITavisen.no har tidligere testet D-Link sin trådløse bredbåndsruter. Vi har nå testet 3Com sin tilsvarende løsning, som koster under 4.000 kroner. Kan den hamle opp med D-Link?

I utgangspunktet gjør 3CRWE50194E1(!) det samme som D-Link DI-713P; den er en trådløs basestasjon, ruter, switch og brannmur. 3Com-boksen er billigere (under 4.000,-), men mangler støtte for direkte deling av skrivere.

3Com AirConnect Access Point (som nå er å få til vel 8.000,-) har til nå vært min trådløse tjener. Dette har egentlig vært å skyte spurv med kanon, og er ikke en løsning som er beregnet for hjemmebrukere. Men den har gitt meg muligheten til å sitte i godstolen og surfe med PC-en i fanget.

Den siste tiden har det dukket opp flere trådløse basestasjoner med alle funksjoner en trenger for at hjemmekontoret eller en mindre bedrift skal kunne dele sine nettverksressurser uten store investeringer i kostbart ruterutstyr.

Installasjonen barnemat

Ut med det gamle aksesspunktet. Inn med nettverkskabelen i den nye boksen. På med strømmen. Be om ny IP. Simsalabim. Abrakadabra. Hokus Pokus Filiokus. Dett var dett. Jeg var faktisk på nett. Dette var faktisk for enkelt til å være sant. Men sant var det.

Riktignok ble dette ekstra lett for meg, ettersom mitt trådløse nettverkskort allerede var innstilt på internettsonen «101», som er standard 3Com-innstilling (min forrige basestasjon var som nevnt også fra 3Com).

Fantastisk enkelt oppsett

Nå kunne jeg strengt tatt bare tutet og kjørt som om ingenting var skjedd, for å koble til to enheter til var bare barnematen. En nettverkskabel til en stasjonær PC: Vips, ny IP-adresse tildelt, på nett på 10 sekunder. Igjen uten at jeg hadde stilt inn noe som helst. Fantastisk.

3CHWG status
Brukervennligheten og installasjonen av 3Com Home Wireless Gateway er en drøm.

Jeg gikk inn i det webbaserte kontrollpanelet. Ettersom alt fungerte smertefritt valgte jeg status, og fikk opp et lekkert bilde av mitt nettverk. Status for alle de viktigste innstillingene står greit i margen. Jeg valgte så «setup», og gikk i gang med installeringshjelperen ved å trykke i venstremenyen. Selv far vil nok greie å svare på spørsmålene som stilles, for de er meget pedagogisk formulert.

3CHWG kryptering
This is Ripley signing off. Krypteringen ble iverksatt umiddelbart.

Instant kryptering

Alt gikk såre vel, helt til punktet kryptering. Jeg valgte å sette krypteringsnøkler selv, aksepterte standardinnstillingene, og trykket «Enter»: Mibalasmis – og magien var over. Jeg var uten kontakt med basestasjonen. Utrolig klønete. Tidlig i prosessen ble jeg gjort oppmerksom på at endringene ble utført etter at jeg hadde valgt »save & restart». Den gang ei.

Inn i innstillingene for nettverkskortet. Opp med kryptering. Hva var det jeg hadde satt? 40 bit? 128 bit? Jeg prøvde 40 bit. OK. Ingen kontakt. Får prøve 128. Niks. Ingen kontakt. Jeg begynner så smått å lure på hvordan man får restartet basestasjonen med standardinnstillinger. Men som nettverksvaktmester på jobben har jeg lært en ting når ting ikke funker: Omstart. Det gjorde heldigvis susen.

Enkelt, men for enkelt?

Å gjøre innstillinger er en drøm. Det er bare å følge spørsmålsrekkene til 3Com. Men å gjøre manuelle tilpasninger er slett ikke så enkelt.

Porter kan ikke rutes til servere på innsiden. Jeg kan ikke sette DHCP-området manuelt. Det er mulighet for begrensing av tilgang gitte tider, men funksjonen er litt mangelfull.

Jeg får skikkelig følelsen av et proff-produkt som er strippet for funksjonalitet for at det skal bli lett for «far sjøl» å gjøre innstillingene uten å tråkke alt for grovt i salaten. Synd det ikke finnes en «Advanced»-knapp for sånne smartinger som meg.

3CHWG firmware upg
Oppgradering tar under et halvt minutt.

Fantastisk oppgradering

Så skulle jeg prøve å oppgradere firmware (programvaren i boksen). Dette var et valg i menyen. Jeg trykket, kom til 3Com sine sider, og kunne velge og vrake. Det kom klart frem hvilken versjon jeg hadde, og var greit å velge hvem som eventuelt var nyere. Denne fila lastet jeg ned til harddisken min, 682 kB. Det tok noen sekunder. Så var det bare å laste denne fila opp til basestasjonen. Superenkelt, og det hele tok om lag et halvt minutt, med klar beskjed om at basestasjonen nå var oppgradert. Nok en gang fantastisk! Rent bortsett fra at jeg ikke var på nett lenger. Synd og skam, for dette var bra saker. En omstart av ruteren, og alt var i orden igjen.

For sikkerhets skyld testet vi farten på diverse nedlastinger fra nettet både med og uten kryptering. Som forventet fant vi overhodet ingen merkbar forskjell.

Sikkerhet

Boksen støtter kun 40 bits kryptering, og sikkerhet kan ikke settes på NAT-nivå. Boksen kan heller ikke klone MAC-adressen til noen av kortene på innsiden, men dette er meg bekjent heller ingen aktuell problemstilling hos norske ISP-er.

3CHWG ip-block
Om du ønsker kan du begrense tilgangen til far i gitte tidsrom for bestemte tjenester. Hva med å sikre seg full båndbredde på kveldstid? Tanken er god, men mulighetene er begrensede.

Brannmurfunksjonaliteten virker god, uten at vi har fått testet alle funksjonene. Det er innebygd pakkefiltrering, hvor det sjekkes for en rekke av de meste typiske typene av uønsket aktivitet. Her ligger 3Com foran konkurrentene.

Derimot var den påståtte loggingen av uønsket aktivitet en vits, her ble det ikke registrert noen ting på en hel uke. Vanligvis har jeg opp mot ti fremmede besøk om dagen. Jeg har ingen grunn til å tro at siste uke har vært et unntak, for med en gang jeg satte inn det gamle utstyret var de besøkende tilbake.

Signalstyrke og rekkevidde

Boksen kommer uten ekstern antenne, noe jeg i utgangspunktet er skeptisk til. Kanskje er jeg helt på jordet, men jeg har nå mer tro på ei skikkelig antenne enn en innebygd trådløkke av et eller annet slag.

Nettverkskortet holder godt på farten selv om signalstyrken mot basestasjonen varierer, faktisk mye bedre enn jeg opplevde mot D-Link og AirConnect. Problemet er at signalet forsvinner tidligere enn mot D-Link og AirConnect (som var veldig like). Alle er selvsagt testet mot samme nettverkskort. Nok en gang understreker vi betydningen av plasseringen på basestasjonen. Dette er gjennomført gjennom temmelig lite vitenskapelige tester, men til gjengjeld svært så reelle, med boksen innerst under sofaen. AirConnect og D-Link holdt frem til godstolen i etasjen over, skrått gjennom betonggulvet, dersom jeg satt vridd i en bestemt posisjon. 3Com Home Wireless Gateway hadde ikke sjanse til å nå frem hit, men ga seg et par meter unna.

En annen indikasjon på den dårlige rekkevidden var at hastigheten på nettverksforbindelsen hele tiden ble satt ned, og varierte mellom 1 og 2 Mb fra den plassen hvor PCen normalt er plassert. Eneste hindring hit er en lettvegg eller to av gips, og avstanden er om lag 8 meter. Begge de to andre basestasjonene ga meg 11 Mb så å si uten støy hit.

Boksen er Wi-Fi-kompatibel (en standard som sikrer kompatibilitet mellom trådløse produkter).

Keep-alive IP

Et stort problem med AirConnect har vært at jeg mister forbindelsen med Avidi etter lengre tid med inaktivitet. Dette var ikke noe problem med 3Com Home Wireless Gateway. Jeg var på nett hele uken.

Konklusjon

Alt i alt synes jeg 3Com-boksen er et greit kjøp. Personlig ville jeg heller puttet på noen kroner ekstra og kjøpt D-Link-boksen, ettersom jeg opplevde denne som mer funksjonsrik, men også fordi rekkevidden for min del er veldig viktig. Her skuffet 3Com.

Installasjonen og brukervennligheten til 3Com kan jeg ikke få fullrost nok. Jeg håper bare at 3Com har mer funksjonalitet innebygd i boksen, som de kan ta frem ved en eventuell oppgradering av programvaren.

Stikkord: dings, internett, testprodukt