Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Skriv e-posten på papir

En litt lubben kulepenn stappet full av moderne elektronikk gir deg muligheten for å skrible på en blokk, mens resultatet kan skrives ut på en PC hvor som helst i verden.

anoto chatpen
Ericssons nye Chatpen har fått typebetegnelsen CHA-30. Pennen skriver som en vanlig penn, men har i tillegg et infrarødt kamera, en bildeprosessor, minne og en Bluetooth seder/mottaker.

Flere kommer etter

Ericsson lanserte sin penn i går, men allerede under CeBIT i Hannover fikk ITavisen.no demonstrert hvordan den virker. Demonstrasjonen ble gjennomført av det svenske selskapet Anoto, som står bak konseptet pennen benytter seg av.

Svensken Christer Fåhraeus, administrerende direktør og grunnlegger av Anoto, fikk ideen til C-pen da han tok notater til sitt doktorgradsstudie som neurolog. Chatpen er en videreutvikling av Anotos konsept, som senere også vil omfatte lignende penner blant annet fra produsenter som A.T. Cross Company, Mitsubishi, Motorola og LogiTech.

Unikt mønster

Hemmeligheten ligger i at de største produsentene av papir er blitt enige om en felles standard for mønstertrykk på papir. Ved å trykke ørsmå punkter på papiret fremstår et kart som gjør at pennen vet nøyaktig hvor den befinner seg og hva slags papir eller dokument den fyller ut.

Mønsteret dekker flere ganger USAs overflate uten å gjenta seg selv.

Kryssordpenn

Det betyr at du vil kunne kjøpe en vanlig post-it blokk i bokhandelen. Når du skriver på denne med en Chatpen sendes informasjonen via Bluetooth og GPRS til en PC eller mobiltelefon uten at du behøver å røre en PC. På samme måte kan du fylle ut en bankgiro, tippekupongen, et kryssord eller et bestillingsskjema og levere det hele ved å hake av i ruten »send».

Anoto skjemaFor å bruke pennen kreves tilgang til serveren som skjønner hva du driver med. Dette vil i utgangspunktet kreve et eget abonnement, sier, Christer Fåhraeus til ITavisen.no

Han kan videre fortelle at de fleste store papirprodusenter har anerkjent standarden, og at selskapet også har partnere på innholdssiden.

Så tar han frem pennen fra Ericsson, tegner et hjerte og skriver et par ord på en papirlapp. Øyeblikket etter mottar han en tekstmelding som han stolt viser frem. På skjermen til telefonen kan vi tydelig se både tegningen og ordene han skrev.

Pennen vil være tilgjengelig fra første kvartal neste år, opplyser Ericsson. Prisen er foreløpig uviss.