MP3-tema

Annonse


Nytt MP3 format utfordrer plateindustrien

MP3-temaDet store spørsmålet når MP3-folkene nå lanserer sitt nye format er om »musikk-eierne» i de store plateselskapene vil omfavne teknologien eller heller gå for formater som tillater større grad av kopibeskyttelse. For det er ingenting i lanseringene som tyder på at rettighetsproblematikken er taklet i det nye formatet.

Lusker etter musikkelskerne

Som de fleste vil ha fått med seg har de store plateselskapene, etter først å ha reagert med frenetiske juridiske forsøk på maskinstorming, tuslet etter online-musikkformidlerne med legal distribusjon av musikk på internett. Eller rettere sagt. De jobber med saken, naturlig nok.

Etter å ha saksøkt Napster og i prosessen også kjøpt denne internettbaserte formidleren av musikk mellom privatpersoner, har de store plateselskapene jobbet iherdig med strategier for å finne måter å formidle musikk på internett selv. Og å få betalt for det.

For plateselskapene

Det nye formatet heter MP3Pro. Spillere basert på det nye formatet vil kunne lese de »gamle» MP3-filene. Motsatt går det ikke så bra. Nye MP3Pro-filer på eldre spillere vil gi dårligere lydkvalitet.

Annonse


Pro-navnet indikerer klart målet for skaperne av formatet. De håper at plateindustrien skal lisensiere deres teknologi, men vil sannsynligvis møte motstand, spår kommentatorer på det amerikanske nettstedet news.com.

Årsaken er mangelen på kopibeskyttelse, for plateselskapene leter fortsatt etter et format der de kan hindre kopiering. En optimistisk leteaksjon, skal vi tro eksperter som hardnakket hevder at det i praksis er umulig å kopibeskytte digitalt materiale.

Avtaler

Det nye formatet kommer delvis som et svar på at RealNetworks og Microsoft har inngått avtaler med plateselskaper om å bruke deres teknologi i nettbaserte musikk-tjenester. Her er det snakk om å betale for å laste ned musikk, enten det er på abonnementsbasis eller stykkpris.

Det kan høres ut som om MP3-formatets utviklere må stå med lua i handa utenfor døra til plateselskapene.

Sånn er det ikke. Det er tross alt disse utviklerne som har lagt grunnlaget for fri distribusjon av musikk til alle PC’er med internett i verden. Henri Linde, ansvarlig for ny forretningsvirksomhet i Thomson oppsummerer virkeligheten slik:

– Om det er 12 millioner brukere av MP3-spillere og om alle har MP3-spillere på sine datamaskiner, er dette et faktum som plateindustrien ikke kan fortsette å ignorere.

Kopibeskyttelse

News.com siterer analytikere som har liten tro på Lindes argument fordi plateindustien ikke kan akseptere formater uten kopibeskyttelse. Likevel er det liten tvil om at hele problematikken med online-musikk har sitt utspring i en ren grasrotbevegelse.

I alle tider har musikkinteresserte kjøpt kassetter og cd-brennere og kopiert musikk fra hverandre. Med MP3-formatet og internettets distribusjonsmuligheter ble dette mye enklere og det ble lettere å dele musikk med folk man ikke kjente.

Det er egentlig hele forskjellen. Resultatet ble at plateselskapene ble tatt på senga av den nye virkeligheten. Etterhvert finner de nok måter å ta betalt på, eller kanskje de forstår at nettet faktisk fungerer som markedsføring, men i mellomtiden er det mange advokater som kommer til å bli rike…