Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Creative Labs 12X IDE CD-

-Creative taper tillit

-Det oppfører seg muligens som en trojansk hest, men hensikten er å hjelpe deg, hevder Creative. Men flere brukere protesterer.

Creative Labs 12X IDE CD-
Creative, som blant annet produserer lydkort og spillere blir beskyldt for å spionere på sine kunder. Årsaken er det lille programmet newsupd.exe, som følger med det meste av programvaren til Creatives produkter. Programmet installerer seg selv, og gir ikke brukeren noen åpenbar mulighet til å skru det av.

Paranoia

Brukere blir stadig mer paranoide (ofte med god grunn) med hensyn til hvor data om deres adferd sendes, særlig når det skjer i det skjulte og uten deres samtykke. I en slik tid treffer programvaren fra Creative en åpen nerve, skriver ZDNet i dag.

-Tillitsbrudd

-Vi snakker ikke om snuskete programvare lastet ned fra gud-vet-hvor, men legitimt innkjøpt programvare fra et tilsynelatende legitimt selskap som installerer spionprogrammer sammen med driverne, skriver en bruker på nettsiden www.cexx.org. Dette er et klart tillitsbrudd, hevder han.

Godt ment

Hensikten med programmet er å se etter om det finnes oppdateringer på nettet, sier Franco Debonis i Creative. Han innrømmer at de har fått en del klager, men tilbakeviser at de henter annen informasjon en den som er nødvendig for å kunne tilby oppgradering.

Ideen med automatisk oppdatering over nettet er ikke ny, men forskjellen synes å være at Creative har glemt å informere om funksjonen. Selskapet innrømmer at dette var en glipp, og lover at problemet vil bli fikset på fremtidige versjoner av programvaren.

Kan skrues av

I mellomtiden kan du selv skru av programmet ved å søke frem newsupd.exe på maskinen, dobbeltklikke på filen og følge instruksjonene på skjermen. På nyere versjoner av PlayCenter kan programmet stanses ved at du høyreklikker på bannerannonsen i brukergrensesnittet.

Flere ble først oppmerksom på newsupd.exe etter at antivirusprogrammet ga beskjed om at det forsøkte å koble seg opp mot Internett. Andre fikk feilmeldinger da programmet ikke kom seg ut gjennom brannmuren.