Hopp til navigasjon Hopp til innhold

XP avviser plagsom reklame

Aggressive annonsører kan gå en mørk framtid i møte når Windows XP kommer. Nettleseren i det nye operativsystemet stenger effektivt for visse typer annonser.

Deskill
I versjon 6 av Internet Explorer (også kalt IE XP og IE Whistler) er i følge det britiske nettstedet The Register er «nei takk til plagsomme annonser» standardinnstinnlig. Du må aktivt endre innstillingene dersom du mot formodning vil ha dem likevel.

Konkret skal det dreie seg om annonser som kommer til deg etter at såkalte informasjonskapsler (cookies) blir lagt inn på disken din. Disse kapslene kan i verste fall stjele e-postadressen din og følge med på hva du foretar deg på PC og Internett.

Annonsedød?

Også annonser av typen popup og popback som tar over skjermen din, lager en drøss med nye vinduer eller gjemmer seg bak vinduet du er i, skal det være mulig å bli kvitt. Disse annonsene kan enkelt unngåsgjennom ekstern programvare som ligger gratis tilgjengelig på nettet i dag. Md samme programvarer kan du også bli kvitt tradisjonelle bannerannonser.

Disse tingene kan til sammen bety en mørk framtid for nettbaserte annonsebyråer og reklamebaserte nettsteder.

Gradert anti-cookie

I tidligere versjoner av Internet Explorer kunne du enten skru cookies av eller på. I den nye versjonen skal valget kunne graderes, slik at du kan akseptere enkelte typer cookies framfor andre.

Microsofts kritikere hevder at standardinnstillingen utelukker informasjonskapsler fra alle andre enn Microsoft. Programvareselskapets egne tilbud skal det være vanskelig å gardere seg mot.

Bekrefter ikke

Microsoft vil verken bekrefte eller avkrefte at det er slik.

– Nettleseren finnes foreløpig bare i betaversjon, og det kommer til å skje store endringer før den er ferdig. Men sikkert er det at brukeren i langt større grad vil få kontroll over surfingen sin, og hvilken innhold hun eller han vil ha eller ikke ha, sier produktsjef for e-handelservere Petter Schatvet i Microsoft til ITavisen.no.