Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Nokia i fritt fall

Nokia-aksjen er i fritt fall etter at det finske telecom-underet tirsdag kom med et noe overraskende varsel om sviktende salg.

Nokia 3330 pinball
Nokia nedjusterer sine prognoser for mobilsalget i år, og markedet svarer med å nedjustere Nokia-aksjen med nærmere 20 prosent. Ericsson er ned drøye 9 prosent.

Basert på utviklingen i april og mai anslår Nokia at veksten i omsetningen i annet kvartal blir kun 10 prosent, som er halvparten av hva som ble spådd for noen uker siden. Fortjeneste per aksje blir derfor redusert enda mer prosentmessig, fra 0,20 til mellom 0,15 og 0,17 euro.

Tapte 1.5 milliarder

Nokia-sjef Jorma Ollila biter også ekstra i det sure eplet med en tapsavsetning på vel 1,5 milliarder kroner, begrunnet med kostnader til omstrukturering og goodwillavskrivninger på Nokia Internet Communications.

Også Nokia sier nå at de rammes av avmattingen i den amerikanske økonomien, som nå er i ferd med å skape ringvirkninger i den globale telecom-industrien. Det innebærer at Nokia nå også svekkes av den samme utviklingen som Ericsson tidligere ga mye av skylden for sine problemer.

Tror på fortsatt vekst

Nokia tror likevel på fortsatt salgsvekst, og vil fortsatt erobre større markedsandeler, skriver Ollila. Han sier selskapet beholder et høyt lønnsomhetsnivå, og tror svekkelsen er forbigående.

Men varselet slo ned som en bombe i aksjemarkedet og førte til en ny runde med nedgang for telecom-aksjene. IT-indeksen på Oslo Børs falt med over 5 prosent. Telenor, som falt ogås før Nokias varsel, har mistet nesten 5,5 prosent i verdi.

Stikkord: Mobil