Annonse


DSL ut – kabel inn

Cox Communications er ett av USAs største kabelselskaper. I mange år med profitt fra betal-TV har de bygget en formidabel formue. Denne har de nå brukt til å bygge ut nettet med returforsterkere, slik at deres seks millioner abonnenter i 20 delstater kan få bredbånd på hjemme-PC’en.

Prisingen er aggressiv. For 30 dollar i måneden (280 norske kroner) får du 3MBps ned og 768 kbps per sekund opp (Cox Connecticut). Og best av alt: Det virker.

Gjør narr

Cox kjører nå på med annonser der de gjør seg lystige på bekostning av de tradisjonelle teleselskapene som Bell og AT&T og deres ADSL-tilbud. Godt hjulpet av en rufsete haug mindre DSL-baserte selskaper som har gått konk før de fikk koblet til en eneste kunde.

«Hvem koblet ut Internett?» og «Gir din DSL-leverandør deg Inter-NEI?» står det på store boards over hele USA.

Annonse


Kabel uansett

Når «the cable guy» kommer på døra for å installere det obligatoriske 150-kanals-tilbudet på TV, spør han alltid i samme slengen om du skal ha bredbånd.

Svarer du nei, sier han gjerne at han like gjerne kobler deg på likevel, slik at alt er klart når DSL-linja di går ned.

Klagemur

For det gjør den hele tiden i USA. Klager fra kunder hoper seg opp, både hos forbrukerorganiasjonene og i rettsapparatet.

Noen får ikke linje når de ble lovet, og venter på andre eller tredje året.

Andre har ustabil forbindelse, eller får lavere hastighet enn det de betaler for.

Og atter andre sitter med en komplett ubrukelig linje fra en leverandør som ikke kan betale nettleverandøren sin, eller som for lengst har gått konkurs.

4,7 millioner på kabel

Kabeloperatørene vinner stort på denne situasjonen. I følge CNN.com har 4.7 millioner amerikanske husstander installert bredbånd via kabel, mens 2.2 millioner har DSL

I Norge er nok situasjonen noe mer lystelig, sett fra DSL-leverandørenes side. Men likevel er det kabel som så langt seirer stort også her i landet.

Eksakte tall er vanskelig å få, men rundt regnet er forholdet 20 000 husstander med bredbånd på kabel og mellom 6000 og 7000 på ADSL.