Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Nettleserkampen: MSIE knuser alle

En undersøkelse gjennomført av Gazette viser at bare 18,3 prosent av de spurte bruker Netscape. Flertallet av disse har ikke oppdatert nettleseren siden Netscape 3.x.

Nettlesere Spørsmålstegn
Den store vinneren er Microsoft Internet Explorer, som brukes av hele 77,8 prosent av de som har deltatt i undersøkelsen. Undersøkelsen er gjort på grunnlag av 76.343 sesjoner på nettsidene til et utvalg av Gazettes kunder i april og mai i år.

Opera i identitetskrise?

Den norske nettleseren Opera er også registrert i målingen, men oppnår bare 0,4 prosent oppslutning.

Men målingen må tas med en solid klype salt. På disse servermålingene vil Opera bli registrert som Internet Explorer, med mindre brukeren selv har vært inne og endret på innstillingene, innrømmer Gazette.

MSIE og Opera jevngode

I en uformell spørreundersøkelse* gjennomført av ITavisen.no fremstår MSIE og Opera som tilnærmet jevngode. Her svarer 44,4 prosent at de mener Internet Explorer er den beste nettleseren, mens 42 prosent foretrekker Opera. Mozilla kommer som nummer tre med 8,4 prosent, foran Netscape som er foretrukket av 5,3 prosent av de som har svart på undersøkelsen.

Mac taper terreng

Gazette har også registrert hvilket operativsystem som er det mest benyttede. Her viser tallene at hele 97,65 prosent bruker en eller annen versjon av Microsoft Windows, mens bare 1,93 prosent bruker Mac. Bare 0,34 prosent av brukerne i undersøkelsen har valgt Linux eller Unix som operativsystem.

I denne undersøkelsen viste det seg at på nettsteder som særlig retter seg mot designfaglige og grafiske målgrupper benyttet opptil 35 prosent av leserne Mac. Undersøkelsen tar utgangspunkt i 115.000 sesjoner, opplyser Gazette.

(* Avlest etter at 1889 lesere hadde sagt sin mening).