Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Napster på lag med MusicNet

Musikkindustriens ugangskråke, Napster, har inngått distribusjonsavtale med tre store plateselskaper som alle skal på nett med musikktjenester i sommer.

Avtalen mellom Napster og medlemmene av MusicNet er det største skrittet Napster har tatt mot en legalistert tjeneste til nå, melder AP. MusicNet er et samarbeid mellom plateselskapene AOL Time Warner, Bertelsmann og EMI, samt RealNetwork, som lager programvare for streamet musikk og video over nettet.

Avtalen gjør Napster til den tredje distribusjonskanalen for MusicNet, sammen med AOL RealNetworks og America Online.

Rydder opp

-Vi er stolte over å kunne tilby Napsters medlemmer tilgang til MusicNets tjenester, sier direktør i Napster, Hank Barry. Han lover at Napster vil gjøre alt de kan for å hindre spredning av ubeskyttede musikkfiler, og i stedet satse på teknologi som kan spore opp hvem som har kopirettighetene på musikkfilene.

-Vi kommer ikke til å la åpne MP3-filer flyte rundt på nettet, sier Barry.

Ekstraavgift

For å benytte Napsters tjenester må man i fremtiden betale en abonnementsavgift. Ønsker du tiulgang til MusicNets filer kreves en tilleggsavgift. Et rent Napster-abonnement vil bare gi tilgang til musikk som ikke gis ut av plateselskapene. Hvor mye du må betale for å få tilgang til MusicNets filer er ennå ikke bestemt.

Ikke godt nok

Men det er fortsatt skjer i sjøen. Warner har sagt at Napster ikke får distribuere deres filer før de kan dokumentere at de driver lovlig, og at de har teknologi som kan kjenne igjen og stoppe utvekslingen av kopibeskyttet musikk.

Også EMI sier teknologien foreløpig ikke er god nok. Napster sier de vil implementere programvare som kartlegger musikken ut fra lydmønsteret. Dermed hjelper det lite med kreative navn på artister og melodier.

Uten Universal og Sony

Napster er fortsatt saksøkt av de fem store – Warner, BMG, EMI, Universal og Sony for brudd på kopirettighetene. Denne saken går sin gang, uavhengig av samarbeidet mellom Napster og MusicNet. Universal og Sony er ikke med i MusicNet, men vil lansere sin egen nettbaserte abonnementstjeneste denne sommeren, skriver AP.