Gameboy Advance hovedb

Annonse


Her er Gameboy Advance

Gameboy Advance hovedb Det er vel ingen underdrivelse og si at Nintendo har totaldominert markedet for håndholdte spillmaskiner, helt siden de gode gamle Game & Watch-spillene. Siden 1989 har selskapet solgt over 110 millioner Game Boy, og konkurrentene som har dukket opp (og forsvunnet igjen) har stått sjanseløse.

Gameboy Advance tar over arven etter Game Boy Color, og fører som seg hør og bør det teknologiske en god generasjon videre. Nintendo har gått bort fra det vertikale designet, og gjort Game Boy Advance til en hendig og behagelig greie, som ligger godt i hånden. For å spille benytter du deg fremdels kun av en enkel styre-«pad», og to runde knapper (A og B). Skjermen har blitt bredere og større, og Advance kan vise 500 ganger så mange farger som Gameboy Color.

Du kan også spille mot opptil tre venner, ved hjelp av en koblingskabel. Game Link-kabelen koster 198,-, og du trenger to stykker hvis fire stykker skal spille samtidig. Ytterligere tilleggsutstyr, som vesker, batteripakker og skjermlys vil bli tilgjengelig etter hvert.

Annonse


CPU
32-BIT ARM
med innebygd minne
8-bit Z80
SKJERM
240 x 160 punkter
40.8mm x 61.2 mm
32,768 mulige farger
160 x 140 punkter
32,000 mulige farger
(56 farger samtidig)
MÅL
82 x 144,5 x 24.5mm
75 x 133 x 27mm
VEKT
140 g
138 g
BATTERILEVETID
15 timer (2xAA)
10 timer (2xAA)
KOMPATIBILITET
Game Boy Advance
Game Boy Color
Game Boy
Game Boy Color
Game Boy
PRIS
1295,-
895,-

¨

Lanseringsspillene

Her er listen over spillene som ble gjort tilgjengelig fra og med 21. juni.

 • F-Zero Max. Velocity (449,-)
 • Kurukuru Kururin (449,)
 • Super Mario Advance (499,-)
 • Top Gear GT Champ. (499,-)
 • Tweety Magic Gems (499,-)
 • Castlevania (599,-)
 • Krazy Racers (599,-)
 • Tony Hawk’s Pro Skater 2 599,-)
 • Pinobee’s Great Adventure (599,-)
 • Army Men Advance (599,-)
 • GT Racing (599,-)

F-Zero, et fartsfylt racerspill som er ekstra gøy når du spiller med flere.

Sterke spill, svak skjerm

Etter å ha brynet oss i noen timer med spillene F-Zero, Super Mario Advance, og Kurukuru Kururin, kan det slås fast at både stor og liten utvilsomt kan ha mye moro med Game Boy Advance.

Rent fysisk gir maskinen inntrykk av å være solid og skikkelig konstruert, og reagerer kjapt og lystent på alle din tastetrykk. Grafikken er god, og spillene er skikkelig vare. Det innebygde minnet gjør at du kan lagre spillene dine, og fortsette der du slapp neste gang du drar frem maskinen.

Men skjermen skuffer. Det er ikke et fnugg av bakgrunnsbelysning å skimte, og det kreves at du har masse lys i rommet for å i det hele tatt kunne se hva lille Mario driver med. I tillegg må du sørge for at du holder maskinen akkurat riktig, slik at lyset faller på skjermen på rett måte. Med andre ord må man fortsatt bruke lommelykt for å spille Gameboy under dyna når pappa har skrudd av lyset.

God, men dyr

Så er dette bare for unger? Vel, Gameboy er og blir et leketøy, men en ting er i hvert fall sikkert – ikke mange seksåringer har høy nok ukelønn til å kjøpe en spillmaskin til 1295,- på egenhånd. Og ikke bare er prisen på selve maskinen en smule stiv, men spillene koster 5-600 kroner stykket, altså like mye som Playstation- og PC-titler.

Med det i tankene kan man undre seg over uttalelser fra Nintendos president Hirochi Yamauchi, når han forklarer hvorfor spillkonsollen Gamecube blir priset mye lavere enn Playstation 2 og Xbox:

– Folk spiller ikke med maskinen. De spiller med programvare, men blir tvunget til å kjøpe en spillmaskin for å kunne ta i bruk denne programvaren. Derfor bør prisen på maskinen være så lav som overhodet mulig.

(Yamauchi til den japanske forretningsavisen The Nihon Keizai Shimbun