Hopp til navigasjon Hopp til innhold

– Platebransjen sviktet

Karlheinz Brandenburg, mannen som utviklet MP3-formatet, var tidlig ute med å advare plateselskapene. Til ingen nytte.

MP3 lovlige musikksteder
Brandenburg ledet arbeidet med å utvikle et komprimeringsformat for lyd ved tyske Fraunhofer Institute, og er kjent som skaperen av Moving Pictures Experts Group (MPEG) layer 3.

Etter å ha jobbet intenst med Suzanne Vega’s «Tom’s Diner» som testlåt for komprimeringsalgoritmene, ble MP3 tilslutt standardisert i 1991. Innen 1995 innså Fraunhofer potensialet til å gjøre formatet til Internetts audio-standard, og derfra vet vi jo alle hvordan det gikk – millioner av MP3-filer utveksles nå daglig gjennom Napster og andre tjenester, og platebransjen klager over millarder av kroner i tapte inntekter som følge av piratkopieringen.

Men skylden for det skal platebransjen selv ta, sier Brandenburg.

– Som skaper av formatet har vi naturligvis et visst ansvar, men det mener jeg også vi har tatt. Vi prøvde å fortelle musikkindustrien om det i 1995, men fikk aldri noe annet svar tilbake enn «det ser fint ut, vi skal ta en titt på det.», sier Brandenburg til Reuters.

– Gratis musikk vil bestå

Brandenburg sier videre at han sympatiserer først og fremst med musikerne, som er lidende fordi plateselskapene ikke har kunnet tilby et bedre og lovlig alternativ for å formidle musikken til kundene over Internett.

– MP3 og musikk vil være tilgjengelig gratis for de som ønsker det i lang tid fremover. Men gjøres det riktig, kan betalingsmusikk på nett bli et viktig område for musikkindustrien i fremtiden, sier han.

For tiden jobber Brandenburg og Fraunhofer blant annet med multimedia-formatet MPEG7, og teknikk for å kopibeskytte lyd- og bildefiler.