Opera

Annonse


Opera 5.11

5.11-versjonen med Java begynner så smått å nærme seg konkurrentene både i funksjoner og krav til plass på harddisken. Det finnes likevel en lettversjon uten Java-støtte, som skal ivareta Operas ideal om en lett, liten nettleser (2,24 MB) som kan brukes på eldre maskiner og med trege linjer ut til nettet.

Her er du nødt til å se bannerannonser i nettleseren, dersom du da ikke vil betale de 400 kronene det koster å få dem vekk.

Dette har i og for seg liten betydning for bruken, men vi har mistanke om at reklamen legger beslag på verdifull båndbredde.

Bløff med hastighet?

Mer problematisk er det at Opera subjektivt sett ikke virker raskere enn Explorer, verken på standard modem eller 720 Kb/s bredbåndslinje. Gevinsten er rett og slett ikke til å få øye på lenger. Opera har neppe blitt tregere. Snarere har de andre blitt raskere. Og da faller noe av motivet for å velge Opera bort, dersom du da ikke har en svært tilårskommen PC eller skal laste ned en nettleser fem minutter før du skal ut og reise med laptop og mobiltelefon.

Annonse


Det som skiller Opera fra konkurrentene er en rekke smarte, mer eller mindre unike funksjoner. For eksempel kan du navigere fram og tilbake mellom nettsteder ved å bevege musa mot høyre og venstre mens du holder høyre musetast nede.

Windows

En annen unik funksjon er muligheten til å zoome vinduer, uten at skriften blir vesentlig mindre lesbar ved å gå ned i størrelse.

Bruken av parallelle vinduer kan virke noe forvirrende, men det er en vanesak. Og ganske nyttig når du vil lese noe annet mens du venter på oppdateringen av en side som tar sin tid.

Enkel post

E-postleseren er grei, men på ingen måte avansert. Skal du bare lese, skrive og svare på e-post, holder den i massevis. Nyhetsleseren er om mulig enda mindre avansert enn de som ligger innebygd i Netscape og Explorer.

Skjær i sjøen er det også her. Dinside-kalkulatoren gir blank skjerm, med påfølgende totalhavari av Windows Me. Nyhetsleseren produserer feilmeldingen «cannot create dialog box» gjentatte ganger. Du blir i det hele tatt litt for ofte minnet på at det ikke er Opera det er noe galt med, men resten av nettet.