Annonse


EU-tiltak mot Echelon

Komitéen anbefaler samtlige europeiske foretak å kryptere sensitiv informasjon som sendes via e-post. Det anbefales å bruke kryptering med åpen kildekode, som for eksempel PGP.Microsofts kryptering, som for eksempel passordbeskyttelse i Word, frarådes.

Toner ned skremmebilde

Samtidig toner de ned skremmebildet av den altomfattende overvåkingen som visse medier har malt.

– Det er ingen tvil om at Echelon-systemet eksisterer. Men våre analyser viser at det på ingen måte er så omfattende og teknisk avansert som det har vært hevdet, heter det i rapporten.

Ikke offisielt

Echelon eksisterer ikke offisielt, og amerikanske myndigheter har gang på gang beneketet at de driver med omfattende avlytting av e-post og annen utveksling av informasjon på nettet verden over.

Annonse


Det amerikanske sikkerhetsorganet NSA (National Security Agency) skal etter sigende stå bak. Dette organet konsentrerer seg – på tross av navnet – mest om anliggender utenfor USA.

Hardnakkede påstander

Franske myndigheter hevdet allerede tidlig på 90-tallet at Echelon overvåket franske borgeres telefonsamtaler og e-post. Siden har EU sentralt hevdet det samme.

I filmen «Enemy Of the State» fra 1998, med Will Smith og Gene Hackman i hovedrollene, ble NSA skildret som et ondsinnet, altomfattende satelittsystem som ikke gir borgerne I noe land noe sted å gjemme seg.

EU-rapporten som pdf-fil

NSA
Anmeldelse av «Enemy of the State» fra DVDnett.no