Palm 505 liten

Annonse


Vi ser på Palm m505

Palm 505 liten

Ikke for det – Palm m505 er en lekker PDA som leveres med et sidehengslet »lokk» i sort skinn. Men det er først og fremst et nytt OS (Palm 4.0), muligheten for å bruke minnekort samt fargeskjermen som gjør dette til en annerledes Palm.

I all enkelhet

Det er ingen tvil om at Palm har klart å fornye seg. Selv om vi fortsatt savner 32-bit operativsystem med mulighet for multitasking. Men så er det heller ikke dette som er Palms kjerneområde. Palm er lett å lære, enkel å bruke og svikter aldri. Sammen med smart markedsføring og ultratynne produkter har enkelhet vært Palms varemerke.

Ekspansjonsmuligheter

Palm er fortsatt er langt mindre funksjonell enn sine konkurrenter med Pocket PC eller Epoc som operativsystem. Men med den nye versjonen er det faktisk mulig å se korte snutter med fargefilm også på Palm.

Annonse


Dessuten har den altså fått minnebrikker som gjør det mulig å laste ned flere applikasjoner eller Internettsider enn noen gang tidligere. Den gir også anledning til å benytte eksternt utstyr som GPS, kamera eller telefon direkte i telefonens kortleser.

Palm m505 leveres med USB tilkobling mot PC. Den synkroniserer enkelt de mest brukte PIM’ene for PC, og overføring av filer går raskt over USB-porten.

Høy GameBoy-faktor

Skjermen har fått farger, men må ikke sammenlignes med det du kan se på eksempelvis Compaq iPaq eller Cassiopeia. Skjermen minner mer om den du finner på Nintendos GameBoy, med farger det er vanskelig å se med mindre du har ekstremt gode lysforhold. Du kan selvsagt bruke backlight-funksjonen, men heller ikke dette gir noen stor brukeropplevelse.

Trøsten får være at det tross alt er farger, selv om du må se nøye etter hvor de egentlig gjør av seg.

Skjermen gir ellers noe større friksjon enn vi har registrert på tidligere modeller. Dette gjør det litt uvant å skrive på skjermen, og håndskrevne notater må legges inn ganske langsomt om resultatet skal bli leselig.

Installeres automatisk

Vi har fått teste maskinen med et PalmPack Games Card med 10 ulike spill. Blant disse er SimCity og arkadespillet Zap!2016. Disse spillene gjør seg godt i farger, men jeg skal ellers avstå fra å evaluere disse. Jeg konstaterer imidlertid at spillene installerer seg selv så snart jeg setter inn kortet, slik at det bare er å klikke på godkjenning av lisensavtalen før du kjører i gang.

Maskinen reagerer ellers raskt og presist, og tekstinput er som på de gode gamle Palm-modellene.

Vi har ennå ikke fått testet maskinen med de nye SD-kortene (Secure Disc) da disse ennå ikke er klare. Vi kommer tilbake med en mer utfyllende test når maskinen har vært i bruk en tid.