Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Microsoft og AOL venner igjen

Verdens største internettleverandør America Online (AOL) eier Netscape, og blir regnet som Microsofts viktigste rival på mediesiden. Nå har de igjen inngått avtale med Microsoft.

America Online (AOL)
Avtalen innebærer at AOL vil få 70 MB plass til sin Internettpakke i Microsofts nye operativsystem Windows XP.

I dag er denne pakken i det store og hele identisk med Netscape 6.0, med nettleseren/epostprogrammet Communicator og meldetjenesten Instant Messenger.

Utløpt avtale

AOLs avtale med Microsoft om å bruke Internet Explorer som standard nettleser utløp i januar i år.

Alle regnet dermed at AOL fra nå av ville satse på Netscape, som de kjøpte allerede høsten 1998.

Men når XP kommer 8. november, kan virkeligheten komme til å se annerledes for de nærmere 30 millioner brukerne som er tilknyttet AOL på verdensbasis.

Steppenwolf

Den nye utgaven av selskapets Internett-klient har fått kodenavnet Steppenwolf, og kan like gjerne inneholde Explorer som Netscape. Den kan uten problemer bruke flere nettlesere – også samtidig.

Samtidig er det klart at Netscapes 6.0-versjon har et dårlig omdømme, og er kjent både for både å kræsje Windows og for ikke å kunne lese enkelte nettsider.

Dermed er det ikke utenkelig at AOL går for Internet Explorer 6.0 i XP-utgaven.

Krig på alle fronter

AOL gikk fusjonerte i fjor med Time Warner-gruppa, som er verdens største mediekonsern målt i antall publikasjoner og lesere/seere. Fusjonen er den største i sitt slag i amerikansk historie.

Det må denne typen muskler til for å utfordre selveste Microsoft på hjemmebane. Nå frykter mange at også AOL har lagt seg på ryggen for overmakten i Redmond.

AOL og Microsoft kriger på mange områder. AOL har sitt musikk-nedlastingssted MusicNet, der de samarbeider med Media Players utfordrer RealNetworks. Microsoft startet nylig sitt MSN Music etter samme oppskrift, men da selvsagt med Media Player som det eneste mulige programmet å bruke.

AOLs meldetjeneste Instant Messenger fikk sin rival i Microsoft messenger. Microsoft har sin gratis, webbaserte eposttjeneste Hotmail, Netscape/AOL har sin Webmail. Begge selskaper har store ambisjoner på portalsiden.

Listen kan gjøres enda lengre – her er det snakk om to konkurrenter som nærmest speiler hverandre i hvert eneste lille sprell motparten måtte foreta seg.

AOL maste

Det er ingen som i fullt alvor påstår at de to nå vil gå sammen, eller at AOL vil bli kjøpt av Microsoft. Men i følge nettstedet betanews.com kom initiativet til XP-avtalen fra AOL. De skal ha mast lenge på Microsoft om å få være med.

Dermed kan det se ut som om AOL og Time Warner har innsett at de ikke har en sjanse dersom de ikke – som de fleste andre – danser etter Bill Gates pipe.